پخش زنده
امروز: -
بهترین چاره پیشگیری از اعتیاد آگاهی بخشی به جامعه وبالا بردن توان فرهنگی جامعهی در معرض تهدید( نوجوانان ) است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ اعتیاد ، پدیده اجتماعی است که سبب ایجاد آسیبهای ریشهای در جامعه میشود.
آسیب هایی که درمان آنها ضمن صرف هزینههای هنگفت باعث تحلیل تدریجی پتانسیل بالقوه و بالفعل کارکردی در جامعه میشود.
لازمهی مهار کردن آسیب اعتیاد ، شناسایی ریشهها و عواملی است که افراد را به سمت آن سوق میدهد .
مهین سعیدی، جامعه شناس ،در تعریف اعتیاد می گوید : تعریف متداول اعتیاد ، نوعی ارتباط تسکین دهنده به وسیله یک مواد روانگردان است اما در مواردی برخی رفتارها نیز بر ذهن تاثیر گذار است .
وی رفتارهایی مانند وابستگی غیر متعارف به تلفن همراه ، غذا ، الکل، خرید ، تماشای غیر متعارف تلویزیون ، خودآزاری و... از جمله رفتارهای اعتیادی دانست و گفت : تمام رفتارهای اعتیادی در یک امر مشترک هستند وآن پرتی حواس از فضای پیرامون وتمرکز برخود درون برای دقایقی است ، یا بطور سادهتر اعتیاد نوعی سرگرمی است که برای لحظاتی خلاء درونی را ارضا می کند.
این جامعه شناس علت به وجود آمدن رفتارهای اعتیادی را نداشتن خودشناسی دانست و گفت : زمانی که فرد به خصوص در سنین نوجوانی در زندگی روزمره با موانع و خلاهای روحی مواجه شود و استمرار مشکلات زندگی آرام وبی دغدغه او را تحت تاثیر قراردهد باید مجهز به ابزاری در ذهن و روح برای فائق آمدن برمشکلات باشد.
وی فقدان ابزاری خودشناسی را علت گرایش به اعتیاد خواند .
سعیدی خاطر نشان کرد : جامعه مانند مادر وظیفهی تربیت آحاد اعضای خودرا برعهده داردو همانگونه که مادر کم دانش وناآگاه توفیقی در تربیت درست وآگاهانه پیدا نمی کند ، جامعهای با زیرساختهای ضعیف فرهنگی و دانش کم توان اجتماعی قادر به تربیت اعضای آگاه وتوانمند نخواهد بود.
وی در ادامه افزود : جامعهای که دچار بیماری کم دانشی شود به تدریج پویایی خودرا از دست میدهد و جامعه دچار رکود فرهنگی خواهد شد .
سعیدی ، پیامدهای کم توان شدن جامعه در تربیت اعضای خود به خصوص نوجوانان را برشمرد :
- ضعفهای روحی و ضعفهای روابط اجتماعی
-بی مبالاتی در دوستی با جنس مخالف
-مشکلات خانوادگی (کودکان طلاق ، خانوادهی پرخاشگر ، عدم صمیمیت در خانواده ، خانوادهی درگیر مواد مخدر ، تربیت ضعیف کودکان ، لا ابالی گری خانواده ، سخت گیریهای بیش ازحد)
- نداشتن اعتماد به نفس
نداشتن حرمت نفس
به گفته وی مشاهدهی آمارها و روند شیوع اعتیاد در کشور ، مارا بیشتر به امرکسب آگاهی وتلاش جهت مبارزه با این پدیدهی شوم خانمان سوز قرن حاضرملزم میکند.
سعیدی با ابراز نگرانی از ورود داروهای جدید به بازار گفت : مواد غیر قانونی که با اسمهای جدید وارد ایران شده است سرمایههای انسانی واجتماعی مارا که نوجوانان وجوانان هستند را تهدید میکند و قبح مواد مخدر سنتی گذشته را ندارد .
بیشتر بخوانید : سامانهای که مانع جدایی ۷۳ زوج خوزستانی شد
وی بهترین چاره پیشگیری بوسیلهی آگاهی بخشی به جامعه وعلی الخصوص جامعهی در معرض تهدید دانست و راه های پیشگیری نوجوانان از دام اعتیاد را برشمرد :
۱ - آگاهی خودرا نسبت به عوارض وعواقب مواد مخدر بالا ببرید، اطلاعات کافی کسب کنید وآن را به فرزندانتان بیاموزید.
۲ - دنیای فرزندان خودرا بشناسید. دنیای بچهها متفاوتر از دنیای بزرگترهاست پس برای تربیت صحیح وراهنمایی آنان باید شناخت کافی به دنیای آنها داشت.
۳ - روابط صمیمانه وسازندهای با فرزندان خود داشته باشید. خودتان را عادت دهید که هر روز زمانی برای فرزندان خود اختصاص دهید. همانطور که گفتیم شناخت فرزندان اهمیت بسیار دارد وبهترین راه برای شناخت یکدیگر، برقراری روابط نزدیک وصمیمانه است.
۴ - در زندگی فرزندانتان ودغدغه هایشان وارد شویدوهمراه او باشید. فرزندانتان را به حال خودشان رهانکنید با شرکت در فعالیتهای او در زندگی او وارد شوید.
۵- قوانین ، تشویقها و تنبیههای سازنده متعادلی را در سیستم خانوادگی خود تدوین کنید ، روش زندگی ومسائل خانوادگی شما سازندهی سبک زندگی وشیوهی برخورد فرزندتان با پدیدهها و وقایع زندگیش است. بنا براین با تدوین وبرقراری قوانین کاربردی در زندگی خانوادگیتان، موضع خودرا صریحا در برابرمسائل مختلف روشن کنید.
۶- فرزندان از والدین الگو میگیرند، قبل از هر چیز خودتان الگوی مثبت ومناسبی برای فرزندتان باشید. والدینی که بطور شفاف وصریح با رفتار وصحبتهای خود موضعشان را در برابر مواد روشن کرده اند در واقع فرزندان خودرا از گرایش به مواد مصون داشته اند.
۷-در برقراری ارتباط اجتماعی صحیح وانتخاب دوستان مناسب به فرزندتان کمک کنید. (با ورود بچهها به سن تحصیل وپا گذاشتن به محیط مدرسه وگروههای همسالان به برقراری ارتباط اجتماعی ودوستی گرایش پیدا میکنند و روند جامعه پذیری واجتماعی شدن در آنها آغاز میشود) با شروع این مسئله باید به این نکته توجه کنید که فرزند شما برای انتخاب دوستانش و ورود به گروههای اجتماعی فراتر از خانواده به راهنمایی وکمک شما نیاز دارد.