پخش زنده
امروز: -
فرانسه و آلمان از طرح امنیتی انگلیس برای تنگه هرمز و خلیج فارس حمایت کردند
«فلورانس پارلی» وزیـر نیروهای مسلح فـرانسه روز پنج شنبه تصریح کرد که گفتگوها بین پـاریس، لندن و بـرلین با هدف دستیابی به ابتکار عمل، به منظور حمایت و تامین بهتر امنیت منطقـه خلیج فارس، تقویت امنیت دریـایی و ... همچنان در جـریان است. این وزیـر فـرانسوی، در حاشیه نشست اختصاص داده شده به استـراتژی دفـاعی ویژه فـرانسه، به خبـرگزاری رویتـرز گفت: «این طرحی است که ما اروپـایی ها بر روی آن کار کرده ایم، بحث و گفتگوها هنوز پایان نیافته و کامل نشده اند؛ مطمئن نیستیم که بتوانیم به طور کامل موفق شویم.»
همزمان برخی منابع خبری نیز از قول وزیر امور خارجه آلمان نوشتند این کشور آمادگی خود را برای حضور نظامی در خلیج فارس اعلام کرد. هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان در نشست کمیسیون امور خارجه مجلس اعلام کرده است که ما می خواهیم انگلیس را در این موضوع همراهی کنیم.
اما ظاهرا واکنش سخت تهران به تحرکات نظامی و سیاسی آمریکا و اروپا - از جمله هدف قرار گرفتن پهباد آمریکایی و توقیف نفتکش انگلیسی - در منطقه کار را برای اروپاییان سخت کرده است. شاید به همین علت گفته میشود رایـزنی ها بین سه کشور اروپایی - انگلیس، فرانسه و آلمان - با هدف کاستن تنش ها صورت میگیرد.
«فلورانس پارلی» در مصاحبه با روزنامه « ِاست رپوبـلیکن» چاپ صبح، اظهار داشت: «موضوع این گفتگوها به هیچ عنوان «تقویتِ» ابزارهای از قبل مستقـر شده و استقـرار امکانات نـظامی مضاعف در منطقـه نیست، بلکه هدف اصلی این طـرح، «هماهنگی» بین این نیـروها و «به اشتـراک گذاری اطلاعات مان» می باشد.» «فلورانس پارلی»، وزیـر نیـروهای مسلح فرانسـه در ادامه سخنان خود تاکیـد کرده است: «ما تمامی امکانات لازم را در محل داریم و هدف این طرح تقـویت و مضـاعف کردن نیـروها و تجهـیزات نیست؛ ما به عنوان کشـورهای اروپـایی در حال کار برای سـازماندهی بین خودمان هستیم، اما یک چیز مطمئن است: رفتار ما می بایست تنها یک هدف داشته باشد، و آن هم باید تنش های فعلی را پایین بیاورد و از منافع ما دفـاع کند.» وی افـزود: «ما نمی خواهیم در نیـرویی مشارکت داشته باشیم که ممکن باشد تنش ها را در این منطقـه تشـدید نماید.»
حتی گفته شده تصمیم اروپاییها برای حضور در تنگه هرمز به این دلیل است که این آبراه را به آمریکا تنها واگذار نکنند و جلوی تنش بیشتر را بگیرند. یا اینکه درخواست دولت آلمان برای همراهی با انگلیس به سادگی ممکن نیست زیرا به مصوبه مجلس این کشور نیاز دارد.
با این حال ممکن است رهبران اروپایی برای کاستن از حساسیت ایران نسبت به تحرکات نظامی اروپا در منطقه، ابعاد حضور نظامی خود در منطقه را کمرنگ و هدف آنرا کاهش تنشها قلمداد میکنند؛ شاید به این ترتیب بتوانند به زعم خود - بدون مزاحمت ایران - موقعیت نظامی خود را در تنگه هرمز و خلیج فارس تثبیت کنند. چگونه میتوان انتظار داشت هدف سه کشور اروپایی کاهش تنش باشد وقتی که اظهارات مقامات فرانسوی و آلمانی پس از درخواست انگلیس برای ایجاد یک «مأمـوریت حفاظت دریایی تحت رهبـری اروپـا» در منطقه خلیـج (فـارس) مطرح شده و این ماموریت نیز روز دوشنبه - یعنی سه روز پس از توقیف نفتـکش انگلیسی «استینا ایمپـرو»(Stena Impero) در تنـگه هرمـز - اعلام گردیده است.
«جرمی هانت»، وزیر امـور خارجـه سـابق انگلـیس تاکید کرده بود که کشورش به منظور محافظت از عبـور و مـرور کشتیها در تنگه هرمـز در پی تشکیل یک نـاوگان دریـایی به رهبـری اتحـادیه اروپـا است. ایران، این نفتـکش انگلیسی را هنگام عبور از تنگه هـرمـز به دلیل رعـایت نکردن قـوانین و مقـررات بینالمللی دریـایی و بنا به درخـواست سازمان بنـادر و دریانوردی استان هـرمـزگان، تـوقیف کرد. روابط ایـران و انگلیس پس از آن بحرانی شد که نفتکش ایـرانی «گـریس۱» در تنگه جبـلالطارق توسط نـیروی دریایی انگلیس توقیف شد.
در نهایت باید امیدوار بود که سه کشور اروپایی از واکنش سخت و قاطع تهران به نقض حریم هوایی ایران از سوی پهباد آمریکا و توقیف نفتکش ایران در جبل الطارق عبرت گرفته باشند و دست از بلندپروازیهای کودکانه در منطقه بردارند.
------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی