• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۷۲۶۹۳
تاریخ انتشار: ۲۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۵
کرمانشاه » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

از پشم تا فرش...

فرشبافی در استان کرمانشاه از پیشینه ای کهن برخورداراست ، برای رونق و پویایی دوباره این هنر صنعت باید به آن نگاهی نو داشت.

از پشم تا فرشبه گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه.  
تا آمدن بهار چیزی نمانده، طبیعت خود  را برای رختی نو آماده کرده است.
آقای شیرزادی از عشایر ایل کلهر در گردنه قلاجه گوسفندانش را برای پشم چینی آماده می‌کند.
‌می‌گوید: چیدن پشم گوسفند سنت کهن عشایراست که هر ساله در فصل بهار انجام می‌شود.
پشمی که حیات قالی کرمانشاه را به حیات ایل گره زده است.
عشایر با تبحر و دقت خاصی پشم گوسفند را می‌چینند و با واسطه به دلالان می‌فروشند.
از آقای شیرزادی خداحافظی می‌کنم راه را ادامه می‌دهم تا سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان...
رییس سازمان صنعت ،معدن و تجارت  از ظرفیت  پشم کشور می‌گوید: که ۳ نوع پشم به نام‌های سیرجان/ مشک آباد در اراک و سنجابی در کرمانشاه داریم  که پشم سنجابی جز نژاد‌های برتر ایرانی است.

 در استان کرمانشاه سالانه۳ هزار تن پشم تولید می‌شود ،پشم گوسفند سنجابی به لحاظ طول الیاف بلندی دارد شاخ دار و سنگین است و همین باعث مرغوبیت ومعروفیتش شده.

دارابی به ما گفت: تولید پشم کار اصلی در قالیبافی است تنها پشم شویی غرب کشور در شهرستان هرسین واقع شده که می‌تواند نقش مهمی در طرح زنجیره از پشم تا فرش داشته باشد.
برای دیدن این واحد تولیدی دوباره به دل راه می‌زنم.
این کارخانه مدرن در زمینی به مساحت ۲۰ هزار متر مربع احداث شده است و آقای موسوی مدیر عامل کارخانه ۸ میلیارد تومان برای راه اندازی آن سرمایه گذاری کرده است.
هرچند از عدم حمایت مسئولان در دو سال گذشته به علت پرداخت نشدن تسهیلات گلایه‌هایی داشت، اما اصرار داشت که می‌تواند همه کار‌های پشم تا فرش را در همین واحد انجام دهد و زنجیره را کامل کند به شرط آنکه  او را حمایت کنند.
هم اکنون در کشورما ۴ کارخانه پشم شویی با ظرفیت تولید ۶ هزار تن پشم  فعال است.
پشم شویی غرب در کرمانشاه سالانه ۲ هزار تن پشم را تولید  می‌کند  و تامین کننده یک سوم نیاز کشور است.
پشم‌های تولیدی  شهر‌های مختلف ایران برای شستشو به این واحد می‌آید...
البته گاهی این پشمها هم که خریدار ندارد آن را کیلویی ۸ هزار تومان به دلال می‌فروشند و سپس با کیلویی ۶۰ هزار تومان وارد استان می‌شود.
یعنی بایک حساب سرانگشتی می‌شود فهمید که ارزش افزوده نصیب استان‌های دیگرمی شود.
به این زنجیره خوب نگاه کنید:
جمع آوری پشم + پشم شویی + ریسندگی + رنگرزی + نخ، برابر است با فرش.
پشم که جمع آوری شد بعد از سورتینگ به پشم شویی رفت یعنی حلقه اول را ایجاد و می‌رویم به حلقه دوم یعنی ریسندگی.
باید حالااین پشم مرغوب ریسیده شود همان کاری که زنان و دختران این دیار خوب ازپس اش برمی آیند، اما برای ما یک زنجیره مفقوده است.
به یک کارگاه  ریسندگی سنتی هم سر زدم دریکی از مناطق حاشیه نشین شهر که زنان و دختران زیادی را جذب خود کرده است چند سالی می‌شود که دیگر ریسندگی سنتی در شهر‌ها رنگ باخته، اما، آقای امیری مدیر کارگاه ریسندگی آن را دوباره احیا کرده  و برای زنان بد سرپرست و بی سرپرست و زیرپوشش نهاد‌های حمایتی شغلی ایجاد کرده است.
مادر بزرگ  با دوک چوبی ساده اش پشم‌ها را می‌ریسد ومی گوید: با همین کار خرج   خانواده اش را می‌دهد.
خانم جوانی هم که به دوک خیره شده می‌گوید:اگر  این کار نبود که شغل دیگری نداشتیم و بیکار بودیم.
آقای امیری کارگاهش را با ظرفیت ۱۵ تن پشم در سال و اشتغالزایی ۱۵۰ نفر ایجاد کرده است و می‌خواهد آن را به ۱۰۰ تن هم برساند، اما اگر بجای دوک‌های دستی و قدیمی، ریسندگی صنعتی جایگزین شود می‌توان امیدوار بود حلقه مفقوده ریسندگی احیا شود.
برای استان کرمانشاه که کوه‌های زاگرس به عنوان یک سرمایه ارزشمند برای مردمان این دیار محسوب می‌شود نمی‌توان از مواد رنگ زای طبیعی آن گذشت.
از پوست انار منطقه اورامات گرفته  تا درختان گردو  در پاوه و هرسین و بلاخره پوسته داخلی بلوط یا همان جَفت که به عنوان ماده رنگ استفاده می‌شود.
خانم نوری کارشناس ارشد فرش درگرایش مواد اولیه و رنگرزی است که به تازگی در یک کار پژوهشی به ۲۴۰ فرمول رنگ دست یافته است
او می‌گوید: رنگ‌ها  را فرمول نویسی  و کد بندی کرده وکسانی که به دنبال طیف رنگ‌ها هستند سفارش می‌دهند  وما طبق آن الیاف پشمی و ابریشم را رنگرزی می‌کنیم.
این برای اولین بار در ایران است که تمام استاندارد‌ها برایش رعایت شده و خانم نوری قصد دارد تا این طیف رنگی را تا ۴۰۰ رنگ افزایش دهد.
او نمونه‌ها را در واحد آزمایشگاهی در حجم‌های ۲ تا ۵ گرمی فرمول نویسی کرده و ثبات سایشی /مالشی و نوری را بررسی می‌کند.
 او معتقد است کرمانشاه / پتانسیل بالایی در چرخه فرش دارد.
در دیاری که کودکی هایمان با قالی سپری شده وعمر‌ها با گره‌های رنگینش درهم تنیده است برای دیدن هنر دست زنان کرد به سنقر وکلیایی سفر می‌کنیم.
امروز نام سنقر و کلیایی برای جامعه قالی بافان کرمانشاه هویتی است جهانی که می‌توانند به آن ببالند.
بخت با ما یار بود که دار‌های قالی بافان سنقر وکلیایی از نامساعدی روزگارجان سالم به  در برد و طلایه دار یکی از مهمترین حرکت‌های سازنده برای آبادانی استان شد.
تعاونی فرش دستباف استان که در سال ۱۳۶۵ با همت کارآفرین سخت کوش شهرستان سنقر و کلیایی تشکیل شد و درکمتر از ۵ سال چنان رونقی گرفت که توانست اولین فروشگاه تولیدات منطقه را در کشور آلمان دایر کند.
وارد این کارگاه بزرگ می‌شوم بافته‌های  پولادین وستودنی با نقش ونگار‌های  پر رمز و رازش چشم نوازی می‌کند.
قدرت اله  احمدی از بچگی در خانواده‌ای فرشباف رشد یافته است می‌گوید:۴۰ سال است بطور تخصصی در کار فرش است زمانی برای ۱۲ هزار نفر با قالی بافی در استان شغل ایجاد کردم و امروز با عبور از همه فراز و نشیب‌های روزگار بر این دستبافته کردی این تعداد  به ۴ هزار و ۵۰۰ نفررسیده.
اوبرایم گفت: قالی کلیایی را با شماره ۱۰۲۳ به همت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و مرکز ملی فرش ایران به ثبت رسانده و حالا با نشان جغرافیایی سنقر وکلیایی به عنوان یک برند جهانی درکنار قالی ۱۳ منطقه دیگر ایران حرف برای گفتن دارد.
بااین پیرفرش درکارگاه قدم می‌زنم و دستی می‌کشم در خلاف خواب قالی تا گردو غبار روزگار را بتکانم و نقشی از تارو پود هنر نمایی نیاکانمان را پیدا کنم.
حسین آباد /ترنج کلیایی /گل رز / اکبر آباد /  سوگل هفت تیری / سروی یا درختی، عبدالهی، بید مجنون، سیخ کباب، گل سرخی، داربن، بی بی خانمی،   لنگرکشتی  از طرح‌های معروف فرش سنقر است.
آقای احمدی با این سابقه کاری حالا تمام  هم و غمش را برای طرح پشم تا فرش گذاشته است تا بتواند به کمک مسئولان استان  و تجربه ۴ دهه از زندگی اش بار دیگر قلب تپنده قالی اصیل کرمانشاه را احیا کند؛ و هویت را به انگشتان قالیبافان این سامان باز گرداند.
آقای احمدی گفت: به ازا ء هر هزار تن پشم ۹۱۴ نفر مشغول می‌شوند.
با وجود پشم مرغوب رنگ گیاهی /طبیعی منطقه، تبلیغات خوب برای فرش ایرانی می‌تواند مرهمی باشد بر درد و رنج  قالی بافان کرد که گره عشق بر تار و پود قالیشان می‌زنند      
سری به چند  کارگاه قالی بافی آقای احمدی هم زدیم که تعداد زیادی از زنان حالا برای او فرش می‌بافند
خانم حکیمه بیگوند ۱۰ سال است فرش دستباف تولید می‌کند می‌گوید: فرش سنقر نمونه است وچون گره ترکی رنگ ثابت و بافت مستحکم دارد معروف به فرش آهنین است.
اومی گوید:ما نیاز به تسهیلات داریم تا کارگاه مان را بزرگ کنیم و از همه مهمتر  بیمه نیستیم.  
در حالی که رنگ چهره اش مثل قالی پراز نقش ونگار شده است از قامتش می‌توان داستان رنج  زندگی هنرش را فهمید.
در کارگاهی دیگر مربی جوان از نبود سرمایه درگردش می‌گوید که یک کارگاه دار باید جیبش پر پول باشد تا بتواند دستمزد بافنده را پرداخت کند.
پاسخ سوالهایشان را با باقر خانی معاون امور بازرگانی و توسعه و تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در میان می‌گذارم اوگفت: ۷۵ هزار بافنده دارای کارت قالی بافی در استان در ۱۴۵ کارگاه متمرکز و غیرمتمرکز مشغول به کارند وتا تنها ۱۰ در صد آنان یعنی ۷ هزار و ۵۰۰ نفر از جامعه زنان بیمه قالی بافی شده اند.
قالی بافان استان سالانه ۱۲۰ هزار متر مربع فرش می‌بافند که ۱۰ درصد نیاز کشور را تامین و روانه  بازار‌های داخلی و خارجی می‌کنند.
باقر خانی میزان تسهیلات برای قالی بافان را ۱۰ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: در ۹ ماهه امسال یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت کرده ایم.
اوگفت: با آموزش‌های مناسب تلاش می‌کینم قالی بافان به  جنبه صادراتی فرش دست یابند  به سرا غ  صادرکنندگان این دست بافته هم رفتم.
آقای حسینی طباطبایی ...او می‌گوید: تولید و صادرات فرش دستباف در  سی سی یو است ومعضلات فراوانی گریبانگیر صادرات است.
اوگفت: باید بخش خصوصی و دولتمردان عزمشان را جزم کنند و فرش دستباف را به جایگاه اولیه اش برگردانند.
امروز وظیفه تک تک ما رونق تولید است و باید فرش را به سال‌های طلایی اش یعنی سال‌های ۷۵ و ۷۶ که تا ۷۰ درصد فرش را صادرمی کردیم برسانیم  و امروز به زیر ۲۷ درصد رسیده است و به این ترتیب سهم زیادی از تجارت جهانی فرش را از دست داده ایم.
در دنیایی که فرش را با برند ایرانی  می‌شناسند رقبای ما بطور جدی وارد عمل شده اند و ذائقه بازار را شناخته و وارد تولید صنعتی شده اند.
طباطبایی معتقد است در روز‌هایی که به لحاظ  ارزی در تنگنای اقتصادی هستیم  باید به چند فاکتور توجه کنیم تا فرش را از سی سی یو خارج کنیم:
۱- تولید انبوه وصنعتی ۲ -تولید فرش‌های هنری، آنتیک و اعلاء که هیچ رقیبی در دنیا نداریم ۳- تقاضای بازار با طرح و رنگ مناسب  ۴ - سفارش پذیری ۵ - تسهیل قوانین برای تولید کننده و  صادرکننده، و اگر چرخه  پشم تا فرش  در استان کرمانشاه راه اندازی  شود  می‌شود امیدوار بود قالیباف  خودش را بیشتر در قالی هایش پیدا کند.
 
* گزارشگر:پریسا پانیاز
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بررسی راهکار‌های استفاده از ظرفیت نخبگان در تولید و صنعت
پیام ما به مردم دنیا صلح و تعامل است
انجام ۴۳۱ پرواز خارجی از فرودگاه تبریز
تاکید فرماندار شاهین‌دژ بر تقویت خدمات شهری با اولویت مطالبات مردمی
برگزاری همایش تخصصی اردستان شناسی
ایران تجربه بسیار کلاسیکی در مبارزه با تروریسم دارد
یازدهمین جشنواره «به‌یت و حه‌یران» در سردشت آغاز شد
هشدار محیط‌زیست درباره روایت‌های نادرست از آتش‌سوزی الیت
تاکید فرماندار چهاربرج بر احیای بافت فرش برای حفظ معیشت و ایجاد اشتغال
صید بیش از ۵ هزار تُن ماهی قزل آلا در استان اصفهان
آغاز فعالیت سامانه بارشی در سمنان
مقاومت ملت ایران مقابل استکبار، الگوی جهان اسلام است
ستاد تسهیل باید به نهاد موثر برای رفع مشکلات تولیدکنندگان تبدیل شود
قدردانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین از رئیس رسانه ملی برای پوشش ویژه هفته بسیج
کارگروه مشترک با بورس کالا، مسیر تازه جذب سرمایه در معدن
ارسال ۷۱۴ اثر به کنگره شعر دفاع مقدس آذربایجان غربی
فردا؛ قطعی گاز در شهرستان پیرانشهر
تجلیل از نخبگان و فناوران بسیجی در مراغه 
کتاب دستور زبان تبری استاد هومند رونمایی شد
افزایش آلاینده‌ها از ابتدای هفته آینده
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فعالیت مدارس و دانشگاه‌های فارس فردا هم مجازی است
شاخص هوای شیراز امروز ۱۱ آذر ۱۴۰۴
مدارس و مراکز آموزشی غیر حضوری شد؛اداره ها دور کار
دانش‌ قرارگاه‌خاتم‌الانبیا به‌بخش‌های دولتی‌وخصوصی منتقل‌شود
بارش باران در غرب، شمال غرب و شمال کشور
کالابرگ الکترونیک؛ تضمین قیمت ثابت برای دهک‌های هدف
مدارس و دانشگاه‌های تهران فردا ۱۲ آذر حضوری شدند
۱۰۰ هزار میلیارد تومان کالابرگ پرداخت شد
کشف باند توزیع شیشه در فیروزکوه با شگرد پنهان‌سازی در لوازم آرایشی
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
از شکنجه تا خلق شاهکار؛ هنرمندی که قلم به لب، نقاشی‌ می‌کشد
مدارس و دانشگا‌ه های کهگیلویه و بویراحمد فردا ۱۲ آذر غیرحضوری شد
برگزاری جشنواره ارتقای شفافیت در زمینه سند تحول قوه قضاییه
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۱۱ آذر ۱۴۰۴
بحران خاک در ایران جدی‌تر از بحران آب
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۴۵ نظر)
پدافندهوایی ارتش همیشه در حالت آماده‌باش کامل است  (۲ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
دشمن خطا کند هزینه سنگینی به او تحمیل می‌کنیم  (۱ نظر)
تردید‌ها درباره سلامتی ترامپ با انتشار‌ام‌آر‌آی وی  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)
میرزا کوچک جنگلی بزرگمرد پرآوازه‌ گیلان  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های خراسان جنوبی  (۱ نظر)
ساخت مسابقه «عائله اَل اَله» در رادیو چی چست  (۱ نظر)
ابلاغ شیوه نامه مراقبت و کنترل آنفلوانزا در مدارس استان  (۱ نظر)
پایان عملیات تعریض پل و آماده‌سازی کامل زیرگذر فیجان  (۱ نظر)