• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۵۴۷۳۴
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۱۵

چرایی لزوم توقف جنگ در قره باغ و استفاده از شیوه های مسالمت آمیز

امکان دارد هریک از طرف های درگیر در مناقشه قره باغ بخصوص جمهوری آذربایجان دلایل خاصی برای ادامه جنگ داشته باشند اما در مقابل دلایل زیادی هم وجود دارد که امکان نتیجه گرفتن از جنگ را با تردید همراه می سازد.

چرایی لزوم توقف جنگ در قره باغ و استفاده از شیوه های مسالمت آمیز

اول از همه اینکه توسل به جنگ بخصوص اگر فراگیر و همه جانبه باشد طبعا با تلفات و خسارات زیاد همراه است که هزینه های زیادی را بر هر دو طرف تحمیل می کند و از این دید ورود به جنگ نوعی بازی باخت باخت را برای هر دو طرف رقم می زند و با احتساب هزینه ها از طرف برنده نیز بازنده می سازد ضمن اینکه با توجه به تحولاتی که در فن آوری های نظامی صورت گرفته است امکان اینکه در یک جنگ یک طرف به طور کامل برنده و طرف مقابل کاملا بازنده شود وجود ندارد و جنگ برای همه طرف ها هزینه بر است. لذا امروزه جنگ آن هم به صورت کلاسیک کارایی واهمیت قبلی خود را از دست داده است و اکنون ابزارها و شیوه های بسیار مطمئن برای تامین منافع ملی وجود دارد.
دوم اینکه اگر در گذشته مذاکرات نتیجه بخش نبوده الزاما جایگزین آن جنگ نیست بلکه سازوکارهای مذاکره می تواند اصلاح و تکمیل شود واگر بناست کشور یا کشورهای جدید به عنوان میانجی وارد عمل شوند این زمانی می تواند کارساز باشد که این کشور یا کشورها قاعدتا باید همان شرایط و ضوابط میانجی گری یعنی بی طرفی و کسب رضایت طرف های مناقشه و درگیر را با خود داشته باشند و در غیر این صورت نه تنها نمی تواند کارساز باشد بلکه چه بسا می تواند آثار و پیامدهای منفی نیز در پی داشته باشد و به ورود جانبدارانه دیگر بازیگران بینجامد.
تجارب بحران ها نشان می دهد که به هر میزانی که بازیگران دخیل در یک بحران بیشتر شود و سیاست مدیریت بحران را بجای حل بحران در پیش بگیرند باعث پیچیده تر شدن بحران و تطویل آن می شوند. از این دید درخواست جمهوری آذربایجان مبنی بر اینکه ترکیه باید یکی از طرف های مذاکره باشد می تواند اثر منفی روی حل بحران بجا بگذارد.
سوم اینکه اعاده حق مشمول مرور زمان نمی شود و اگر جمهوری آذربایجان در چند دهه گذشته نتوانسته است از طریق مذاکره به آزادسازی اراضی اشغالی دست یابد به مفهوم این نیست که حقوق این کشور مشمول مرور زمان شده و یا خواهد شد بخصوص آنکه نص قطعنامه های سازمان ملل در باره لزوم آزادسازی این مناطق کاملا صریح است.
چهارم اینکه جنگ قره باغ با توجه به ماهیت آن بر گسل های قومی استوار است و احتمال فعال شدن این گسل ها را به همراه دارد و دقیقا در همین جا می توان به انگیزه رژیم صهیونیستی از ورود فعالانه به این جنگ و ایفای نقش آتش بیار معرکه در آن پی برد.
و در نهایت اینکه چالش های منطقه ای از جمله کاهش روز افزون آب و بخصوص وابستگی بیش از 70 درصدی جمهوری آذربایجان به آب های فرامرزی لزوم گسترش همکاری های منطقه ای را در جهت مقابله با این بحران ها اجتناب ناپذیر کرده است و از این دید دوای درد این چالش ها و یا به عبارت دقیق تر ابرچالش ها در تقویت همکاری است و در سایه همگرایی منطقه ای زمینه برای حل بحران هایی همچون قره باغ فراهم می شود اما توسل به شیوه های نظامی علاوه بر خسارات و تلفات و تطویل بحران برعمق و گستره چالش ها و ابرچالش ها می افزاید.
-------------------------------------------------
احمد کاظم زاده
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نخستین عمل جراحی لیزری با یوروتسکوپ فعال‌شده در بیمارستان خدابنده
همه برندگان جشنواره تئاتر مازندران
آغاز برداشت هندوانه پاییزه در شهرستان بندرلنگه
فرآوری محصولات کشاورزی در خراسان جنوبی نیازمند ورود سرمایه گذار است
ایمن‌سازی محور اردل – شهرکرد در محدوده تنگ درکش ورکش
سند آمایش مبنای اقدامات توسعه‌ای شهرستان‌ها
حادثه برای هواپیمای تفریحی در نوشهر
تخلیه ششمین شناور حامل گندم در بندرشهید رجایی
تمدید مهلت ارسال آثار به رویداد ملی «هما»
وزیر ارتباطات: گزارش عملکرد اپراتور‌ها باید برای مردم راهگشا باشد
تاکید بر حفظ سلامت کارکنان در شرایط آلودگی هوا
توزیع شیر در مدارس وعده‌ای که هنوز اجرایی نشده است
تقویم روز و اوقات شرعی بیست و یکم آبان به افق آبادان و خرمشهر
نشان برنز پیشکسوت خراسان شمالی در مسابقات دو و میدانی قهرمانی آسیا
معرفی برترین‌های جشنواره صنایع دستی خلاق ۳ در اصفهان
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق سمنان و شاهرود
فرهنگ ما، یاوری است
پایداری جو تا پایان هفته و رگبار پراکنده از شنبه
ایران قهرمان رقابت های کشور‌های اسلامی با حضور فوتسالیست اصفهانی
رونمایی از برش استانی نقشه مهندسی و فرهنگی خراسان شمالی 
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تیم ملی فوتبال ایران وارد شهر العین شد
۲۰ سرنشین در هواپیمای نظامی ترکیه حضور داشتند
جنگ بی صدا، کشف و شناسایی تعدادی از نفرات اصلی موسسه ایران آکادمیا در داخل و خارج از کشور
تیزپروازان نیروی هوایی با همه وجود به میدان آمدند
مقاومت در لبنان وارد مرحله بازدارندگی هوشمند شده است
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی
جلسات فشرده مجلس برای بررسی عملکرد یکساله برنامه هفتم
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۲۰
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۸/۲۰
بهبودی ۵ تا ۱۵ درصدی بارش‌ها با بارورسازی ابر‌ها
آغاز رأی گیری سراسری ششمین انتخابات پارلمانی در عراق
دلجویی رئیس‌جمهور از خانواده مرحوم احمد بالدی
رشد ۸ درصدی برای نجات اقتصاد ضروری است
شبکه ضدامنیتی آمریکایی اسرائیلی، متلاشی شد
روزگاری کودکان زیر سایه موسفیدان قد می کشیدند
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
درگذشت مادر شهیدان متحدی در بسطام  (۱ نظر)
اجرای پویش سلامت علوی طرح شهید رئیسی در بروجرد  (۱ نظر)
آلودگی هوا عامل مرگ بیش از یکهزار و ۶۰۰ نفر در خوزستان  (۱ نظر)
بررسی پیشرفت طرح‌های نهضت ملی مسکن در شهر‌های جدید پرند، فولادشهر و بینالود  (۱ نظر)
اینترنتی شدن ثبت‌نام کارت سوخت المثنی  (۱ نظر)