شهادت آیت ا... سید مصطفی خمینی
در امتداد خط سرخ شهادت، شهادت حاج آقا مصطفی خمینی (ره) در دفتر تاریخ، در روز یکشنبه نهم ذی القعده 1397 ه ق، برابر با اول آبان 1356 ه . ش، نقش بسته و ماندگار شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان؛ شهادت آیت ا... حاج آقا مصطفی خمینی (ره)، شعله ای بر انبار باروت عقده های فروخفته مردم از رژیم شاه و جنایت های ساواک زد و خون پاکش حیات تازه ای به نهضت اسلامی بخشید و راهپیمایی ها و تظاهرات اعتراض آمیز را حول محور شخصیت امام خمینی (ره) متمرکز کرد.
شهید مصطفی خمینی اولین فرزند امام خمینی (ره) ، در رجب سال 1349 هجری قمری، ( 21 آذر 1309 ه . ش ) در شهر مقدس قم به دنیا آمد، تحصیلات مقدماتی را در قم گذراند و توانست در سطوح عالی دروس حوزه از محضر آیات بزرگ قم در آن زمان بهره برد؛ بزرگانی چون: مرحوم آیت الله العظمی بروجردی؛ مرحوم آقا سید ابوالحسن رفیعی قزوینی، و علامه طباطبایی و حضرت امام خمینی.
در بیست و هشت سالگی به درجه اجتهاد نایل آمد و پس از نیل به این مقام، گستره تحقیقات خود را به تفسیر و کلام و فلسفه و عرفان کشاند.
اهتمام و عشق او به علوم رایج و دینی، بدان پایه بود که می توان وی را ـ ورای نسبتش با امام و رویدادهای سیاسی ـ اجتماعی که مربوط به نهضت اسلامی می شود، مورد کاوشهای علمی قرار داد، و به طرح دیدگاههایش در خصوص مسائل فقهی، تفسیری و کلامی پرداخت.
شهید مصطفی خمینی، سیاستمداری آگاه و فقیهی روشن بین بود و به حتم از استوانه های استوار انقلاب تا زمان شهادتش به شمار می رفت.
همین ویژگیها و خصایل برجسته بود که وی را امید آینده اسلام می کرد. نام و آثارش، همیشه در فرهنگ غنی اسلام، پرآوازه خواهد بود.
سید مصطفی با تاثیرپذیری از محیط حوزه علمیه قم و شخصیت و دیدگاه های امام خمینی (ره)، به فعالیت های سیاسی نیز روی آورد و با شروع نهضت امام خمینی (ره) به طور جدی این فعالیت ها را پی گرفت و در مقاطع مختلف نهضت، چه در ایران و چه در دوره تبعید به ترکیه و عراق، همراه امام خمینی (ره) بود و به حمایت از ایشان و تبلیغ دیدگاه های امام خمینی (ره) می پرداخت که همین امر منجر به دستگیری، زندان و سرانجام تبعید او شد.
حدود یک سال پس از تبعید حاج آقا مصطفی به ترکیه و پیوستن او به پدر، امام خمینی (ره) و فرزندش حاج آقا مصطفی در 13 مهر ماه 1344 ه.ش به عراق تبعید شدند.
علی رغم پیش بینی رژیم شاه برای کم فروغ کردن نور امام راحل (ره) در میان مراجع تقلید و استوانه های علمی نجف و کربلا، حوزه علمیه عراق استقبال کم نظیری از امام خمینی (ره) به عمل آورد و وجوه علمی امام (ره) و فرزند دانشورش در آن حوزه جلوه ای دوچندان یافت و زمینه بیشتری برای فعالیت های سیاسی ایشان فراهم شد.
شهادت حاج آقا مصطفی خمینی (ره)
وی اول آبان سال 1356 در سن 47 سالگی به شکل مرموزانه ای به شهادت رسید. حضرت امام(ره) رحلت ایشان را از الطاف خفیة الهی خواندند و فرمودند: «مصطفی امید آیندة اسلام و ایران بود».
بازتاب خبر ارتحال ایشان ابعاد بسیار گسترده ای به خود گرفت و در حرکت توفندة مردم انقلابی مؤثر بود.
حاج آقا مصطفی خمینی در راهی شهید شد که از آیندهاش خبر داشت؛ راهی که در این دنیا جز با پیروزی یا شهادت پایان نمی یافت. او بارها سرانجام راه را به دوستان گوشزد می کرد: «در راه آزادی کشته ها خواهیم داد و بالاخره پیروزی ثمره پایداری است».
شهادت حاج آقا مصطفی، اندک تاثیری در عزم و اراده امام خمینی (ره) نگذاشت؛ امام (ره) در غم از دست دادن میوه دلش اشکی نریخت و آرزوی شکستن عزم و اراده اش را چون داغی بر دل دشمنان گذارد.
دشمنان حاج آقا مصطفی به خوبی دریافته بودند که وی مانند کوهی استوار در برابرشان ایستاده است و از تهدیدها و تبعیدها خم به ابرو نمی آورد، بلکه پیوسته پنجه در پنجه آنان افکنده و برای شکستشان کمر همت بسته است.
آنان برای پیشگیری از شکست و حفظ مقام و موقعیت خود، درصدد ترور آن عالم بزرگ برآمدند و برای اجرای این توطئه شوم، مناسبترین راه را در سوءاستفاده از صفا و صمیمیت و مردانگی حاج آقا مصطفی یافتند؛ ازاینرو، در حوزه روابط اجتماعی او نفوذ کردند و در لباس دوستی و همراهی، خائنانه و مخفیانه، نقشه پلید خویش را به اجرا گذاشتند.
خبر شهادت مظلومانه حاج آقا مصطفی به سرعت در نجف و ایران و سایر بلاد اسلامی منتشر شد و موجی از اندوه و نفرت و انزجار از رژیم پهلوی را میان مردم برانگیخت که در اندک زمانی به توفانی سهمگین و دودمان برانداز تبدیل شد و عمر سلسله پهلوی را درنوردید.
خبر شهادت حاج آقا مصطفی (ره) فراتر از مرزهای ایران و عراق نیز بازتاب گسترده ای داشت. اعلامیه ها و مجالس سوگواری و یادبود او، فضای شهرهای دیگر کشورهای مسلمان نشین را نیز حـال و هوایی دیگری بخشید.
برخی از کشورهایی که در آن، مجالس بزرگداشت به مناسبت شهادت فرزند امام خمینی برپا شد، عبارت بودند از: عربستان، بحرین، کویت، قطر، امارات متحده عربی، پاکستان، افغانستان، کانادا، هند، سوئد، انگلیس و بعضی کشورهای اروپا و آمریکا. البته این مجالس در برخی از شهرها مانند لندن، تظاهرات گستردهای را نیز به دنبال داشت. در پی انتشار خبر شهادت حاج آقا مصطفی در فراسوی ایران، سیل تلگراف، تلفن و نامه های تسلیت و گسیل نمایندگان از طرف شخصیت های علمی و سیاسی به پیشگاه امام خمینی (ره) سرازیر شد؛ به گونه ای که در مدت کوتاهی، از سرزمین های اسلامی و غیر اسلامی تلگراف ها و نامه های بی شماری به دست امام رسید.
به موازات عمل هوشمندانه و سنجیده نیروهای انقلابی در برگزاری آن مجالس سوگواری، رژیم با خشمی جنون آمیز، نسنجیده و نابخردانه عمل می کرد و اندک اندک، رژیم کهن 2500 ساله شاهنشاهی را سست کرد و حکومت اسلامی ایران را به ارمغان آورد.
مردم با دیدن کردار نادرستِ رژیم شاه بیش از پیش به ماهیت این رژیم پی بردند و دانستند که رژیم شاه بر خلاف ظاهرش، نه تنها اسلامی نیست، بلکه ضد اسلامی است و آشکارا اسلام ستیزی می کند.
در حالی که رژیم خوشحال بود که امام خمینی (ره) از خاطر مردم و طلاب محو شده است، با شهادت حاج آقا مصطفی (ره)، همه کوشش ها و سیاست هایش نقش بر آب شد؛ زیرا پس از 13 سال ممنوعیت، نامِ امام خمینی (ره) در مجالس و محافل سوگواری متعدد و گوناگون، به نیکی یاد شد و ایشان بیش از پیش در دل ها محبوبیت روز افزون یافت.
بدین ترتیب، در مدتی کوتاه در مساجد ایران، رهبری امام خمینی (ره) تثبیت شد؛ مراجع، علما، روشنفکران و مردم به صورت رسمی، رهبری امام را اعلام کردند و پیوند و پیمان رهبر و مردم محکم تر و استوارتر گشت.
با شهادت حاج آقا مصطفی (ره)، اتحاد چشمگیر و کم نظیری در میان ملت ایران پدید آمد. عموم مردم، روحانیان، دانشگاهیان، سازمانها و گروه های سیاسی و ... یکپارچه و یک صدا پشت سر امام خمینی (ره) به حرکت در آمدند که این خود، یکی از عوامل مهم در پیروزی انقلاب اسلامی به شمار می رود.
شهادت مرحوم آیت ا... حاج آقا مصطفی خمینی (ره)، روحیه مبارزه را در میان نیروهای سیاسی و انقلابی به شدت افزایش داد. پس از شهادت ایشان، غم و اندوه سراسر کشور را فرا گرفت و در جای جای ایران در غم از دست دادن مردی که امام خمینی (ره) او را «امید آینده اسلام» می دانست، مجالس سوگواری برگزار شد.
علی رغم تصور رژیم پهلوی، شهادت مظلومانه حاج آقا مصطفی خمینی (ره) نه تنها بر روند رشد نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) تاثیری منفی بر جای نگذاشت، بلکه خود، عاملی موثر و شتاب دهنده برای رسیدن به پیروزی نهایی بود.
یکی از مهم ترین آثار شهادت حاج آقا مصطفی (ره)، ترویج نام و یاد امام خمینی (ره) و تحکیم موقعیت رهبری ایشان بود.
در بسیاری از مجالس ترحیم و بزرگداشت، شعارهایی در اعلام حمایت از امام خمینی (ره) و رهبری ایشان سر داده شد؛ این در حالی بود که پیش از آن، بردن نام امام خمینی (ره) در سخنرانی ها حداقل شش ماه زندان در پی داشت.
شهادت آیت ا... حاج آقا مصطفی خمینی (ره)، شعله ای بر انبار باروت عقده های فروخفته مردم از رژیم شاه و جنایت های ساواک زد و خون پاکش حیات تازه ای به نهضت اسلامی بخشید و راهپیمایی ها و تظاهرات اعتراض آمیز را حول محور شخصیت امام خمینی (ره) متمرکز کرد.
از آن پس امام خمینی (ره) و نهضت اسلامی، در سطح گسترده ای وارد تیترهای رسانه های گروهی در سطح بین المللی شدند و بسیاری از خبرنگاران معتبر و بزرگ جهان سعی کردند که در ارتباط با دیدگاه ها و نظریات امام خمینی (ره) با ایشان مصاحبه هایی انجام دهند که این خود، به نهضت بُعدی جهانی بخشید و موجب معرفی بیشتر رهبری و ماهیت نهضت شد.
اینجاست که می توان عمق کلام امام خمینی (ره) که شهادت ایشان را «از الطاف خفیه الهی» دانسته بودند، درک کرد