پخش زنده
امروز: -
مدیر کل آسیای جنوبی وزارت خارجه با اشاره به طرح ایران برای گفتگوی تیم جمهوریت و طالبان در تهران گفت: شکل گیری دولت انتقالی مشارکتی بین طالبان و تیم جمهوریت منجر به استقرار صلح در افغانستان خواهد شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سید رسول موسوی در نشست «تحولات اخیر افغانستان» و در تشریح آخرین وضعیت میدانی این کشور تصریح کرد: بر اساس آخرین آمار مورد تایید دولت، طالبان و نهادهای بی طرف؛ تقریبا ۲۰۷ ولسوالی در اختیار طالبان است، ۷۲ ولسوالی منطقه درگیری بوده و ۱۲۲ ولسوالی نیز در اختیار دولت است.
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه افزود: ۴۵ درصد سرزمین افغانستان در اختیار طالبان و ۲۶ درصد در اختیار دولت و همچنین ۲۹ درصد نیز منطقه درگیری است؛ در شرایط کنونی طالبان در این کشور دست برتر را دارد.
موسوی اجرای چهار سناریو را در افغانستان محتمل دانست و گفت: سناریوی احیای عمارت اسلامی توسط طالبان، سناریوی مذاکره طالبان با گروههای مختلفی، چون دولت و جناح جمهوریت و شورای عالی مصالحه و ...، سناریوی ناشی از توافق طالبان با دولت آقای غنی و همچنین جنگ داخلی جدید بین قومیتهای مختلف افغان از جمله گزینههای محتمل در آینده افغانستان است.
وی افزود: تشکیل عمارت اسلامی از سوی طالبان همچون گذشته با ضعف عدم مشروعیت و شناسایی این دولت از سوی جامعه جهانی مواجهه است چراکه ساختار افغانستان نمیتواند بر بنیاد تک قومیتی باشد و منجر به جنگ جدیدی در منطقه خواهد شد.
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه تصریح کرد: در سناریوی توافق با دولت آقای غنی هم با توجه به اینکه بدون هیچ درگیری مناطق شمالی تصرف شد، برخی معتقدند که توافق پنهانی بین تیم رئیس جمهور و طالب در جریان بوده که نمیتوان این احتمال را نیز نادیده گرفت.
موسوی ادامه داد: در سناریوی مذاکره طالبان بر خلاف آنچه در دوحه و ... رخ داد و هر بار طرفهای مقابل طالبان متفاوتند، اما در مذاکرات تهران تیم مقابل طالبان، تیم جمهوریت بود که از تمامی گروههای تاثیر گذار حتی رئیس جمهور افغانستان نمایندهای مقابل طالبان حضور داشت.
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: معتقدیم؛ خروجی مذاکرات طالبان و تیم جمهوریت منافع همسایگان و دولت افغانستان را تامین خواهد کرد.
وی افزود: در این سناریو با شکل گیری دولت انتقالی مشارکتی بین طالبان و تیم جمهوریت، صلح در افغانستان استقرار خواهد یافت؛ ما باید بر اثر گذاری این سناریو مطلوب کار کنیم.
دستیار وزیر خارجه کشورمان در تشریح تفاوت بین مذاکرات با طالبان در تهران و دوحه گفت: نشست تهران در واکنشی آنی به نشست دوحه و امثالهم رخ نداد، بلکه از ۵ سال پیش تهران طرح خود را برای مذاکره بین طالبان و دولت افغانستان مطرح کرده بود.
موسوی مطالبات طالبان را در آن زمان حداقلی خواند و افزود: این طرح در سفر آقای شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان به کابل در دی ماه سال ۹۷ مطرح و اعلام آمادگی طالبان برای مذاکره با دولت اعلام شد، در آن زمان دولت این کشور تشکر کرده و اعلام کرد نتیجه را خبر میدهند.
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه ادامه داد: پس از آن خبری از دولت افغانستان نشد و ما میدانیم که آمریکاییها نگذاشتند این مذاکرات شکل گیرد، پس از آن نیز رسانههای افغان ایران را به ارتباط با طالبان متهم کردند، اما بعد آمریکا مذاکرات صلح را شکل داد و بدون اطلاع دولت با این گروه در اسفند ۹۸ توافق کرد.
وی دلیل خروج آمریکاییها از افغانستان را شکست قطعی آنها خواند و گفت: بازگشت آمریکاییها به افغانستان امکانپذیر نیست، در اصل توافق خروج به معنای مدیریت خروج آوار شکست آمریکا از افغانستان بود.
مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: آمریکا در تلاش برای راه اندازی جنگ بین الافغانی است که آیندهای بسیار خطرناک در منطقه خواهد داشت.
موسوی در پایان تاکید کرد: باید تلاش کنیم تا جلوی شکل گیری جنگ جدید در افغانستان را بگیریم.