پخش زنده
امروز: -
شهرستان تنکابن از مقاصد گردشگری استان مازندران و همه ساله پذیران گردشگران کشور به ویژه در ایام نوروز است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران؛ تنکابن از شهرهای زیبای شمال کشور در غرب استان مازندران است و به عنوان پر جمعیتترین شهرستان غرب استان شناخته میشود. تنکابن یا شهسوار در مسیر رشت – چالوس قرار داشته و از مقاصد گردشگری بسیاری به شمار میرود. تنکابن از قدیمیترین شهرهایی است که در خطه شمالی کشور بوده و تاریخچهای طولانی پشت آن میباشد.
تاریخچه تنکابن
قدمت تنکابن به ۳۰۰۰ سال پیش باز میگردد.تنکابن با نام پیشین تّنکا در دوران باستان، شهری بزرگ و دژ مانند بود که در غرب طبرستان و ناحیه رویان قرار داشت. دژ تنکا، محل استقرار حاکمان بود که در حملهای که به شهر صورت گرفت نابود شد. پس از نابودی، شهری پایینتر از شهر مخروبه قدیمی ساخته شد که به پایین تنکا یا تنکابن معروف شد؛ در دوران زندیان، افشاریان و صفویان این منطقه با نام دِیلَمخاصه یا دیلمستان شناخته میشد که مرکز آن تنکابن یا فیض بود، نقاط جلگهای و پایین دست رودخانه نیز، شهسوار (به معنای سوار دلیر و ماهر در سواری اسب) نام گرفت. در دوران پهلوی شهر جدید التأسیس شهسوار مرکز منطقه تنکابن شد و پس از انقلاب اسلامی نیز نام شهسوار دوباره به تنکابن تغییر یافت.
این شهر جاذبههای طبیعی زیادی را در دل خود جای داده است. و بزرگترین مرکز پرورش انواع گل و گیاههای رنگارنگ و زینتی در سطح استان است که سالانه مقدار زیادی صادرات به کشورهای حاشیه دریای خزر نیز دارد. و پایتخت مرکبات کشور و یکی از تولیدکنندگان اصلی خرمالو در ایران بهشمار میرود
تنکابن را به عنوان بزرگترین مرکز پرورش و صادر کننده انواع مختلفی از گلهای زینتی و مرکز باغهای پرتقال، کیوی و چای میشناسند. همچنین این شهرستان به دلیل مجهز بودن به چندین مراکز پرورش ماهی، آن را قطب پرورش ماهی کشور میشناسند. در زمان پهلوی، از شهسوار به عنوان مرکز منطقه تنکابن یاد میشد. بعد از انقلاب اسلامی نام این شهر به نام قدیمی تنکابن تغییریافت.
.
جغرافیا: تنکابن در مسیر راه رشت به چالوس، از شمال به دریای مازندران، از شرق به چالوس، از جنوب به سلسله جبال البرز و از غرب به شهرستان رامسر محدود میشود. و هر سه زبان فارسی، مازندرانی و گیلکی در این شهر کاربرد دارد. بهعلاوه گویش شهسواری که از هر دو زبان مازندرانی و گیلکی تاثیر پذیرفته، اما ویژگیهای منحصربهفرد خود را دارد نیز در این شهر مورد استفاده قرار میگیرد.
اقتصاد تنکابن بر پایه کشاورزی، باغداری و دامداری است. آب کشاورزی از رودها و چشمهها تأمین میشود و از محصولات کشاورزی آن میتوان به برنج، گندم، جو، سبزیجات، گل گاوزبان، گیاهان زینتی، چای، مرکبات، کیوی، فندق، گردو، گلابی و... اشاره داشت. از مهمترین صادرات این شهرستان میتوان انواع مرکبات، برنج، چای، خرمالو و کیوی را نام برد. پرورش گل و گیاه، پرورش دام و طیور، شیلات و... از مشاغل دیگر در این شهر است؛ علاوه بر آنچه گفته شد میتوان از صنعت گردشگری هم به عنوان شغلی درآمدزا در تنکابن نام برد.
خرید محصولات کشاورزی و باغی مانند گردو، فندق و لوبیا، مرکبات، برنج، چای، ماهی، زیتون پرورده، ماست چکیده و ...
صنایع دستی مانند چوخا، چادرشب، جاجیم، سفره، کلاه پشمی، کولگیر، پوستین کلاه و جوراب پشمی، ظروف چوبی، سفال و ...
غذاهای محلی تنکابن عبارت است از مالابیج، ناز خاتون، کدوبره مازندران، اسپناساک، خورشت سیر انار، اسفناج مرجی، کئی پلا یا کدوپلو، آش کدو است
جاذبههای داخل شهری
بازار روز و بازار ماهی تنکابن: در اطراف خیابان فردوسی، بازار روز و بازار سنتی تنکابن قرار دارد؛ انواع ماهیهای تازه صید شده مانند کفال، سفید، سوفی، قزل آلا، سالمون و... را از بازار ماهی در بازار روز تهیه کنید؛ این بازار در فصل صید شلوغ و پررونق است. انواع سبزیهای تازه محلی، ترشیجات و زیتونهای درجه یک نیز در این بازار به فروش میرسد.
پل چشمه کیله تنکابن: پلی قدیمی که در خیابان امام تنکابن روی رودخانه چشمه کیله قرار دارد و ساخت آن در سال ۱۳۰۹ شمسی با طراحی مهندسان کشورهای روسیه و آلمان شروع و در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی به پایان رسید. این پل از زیباترین پلهای کشور و نماد شهر تنکابن است که قدمت آن به دوران پهلوی اول باز میگردد. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۳۲۹ بعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امامزاده شیرود: امامزاده سید حسین شیرود (ع) که مزار آن در جاده اصلی تنکابن به رامسر قرار دارد، مشهورترین مکان مذهبی شهرستان است و مقبره یکی از نوادگان امام موسی کاظم (ع) را در خود جای داده است. در کنار این امامزاده گورستان مشهوری نیز قرار دارد که قبر تعدادی از شهدای سرشناس دوران دفاع مقدس مانند شهید شیرودی در آن به چشم میخورد.
دیدنیهای اطراف تنکابن
جنگل دو هزار: دو هزار نام یک منطقه توریستی، وسیع و فوقالعاده سرسبز در بخش خرمآباد از توابع شهرستان تنکابن است که به شما فرصت میدهد به دل جنگلهای شمال بروید و طبیعتگردی منحصربهفردی را تجربه کنید.
جنگل دو هزار
زمانی که از سمت تنکابن به سمت این پهنه سرسبز حرکت میکنید، تقریبا در تمام طول مسیر، رودخانه دوهزار (که از ارتفاعات الموت سرچشمه میگیرد) و درختان هیرکانی، راش، چنار و ... شما را همراهی میکنند. پیادهروی در دل طبیعت، آبوهوای دلچسب، تجربه گردش شما در جنگلهای دوهزار را چند برابر میکند.
دشت دریاسر: دشت دریاسر یا دشت بهشت اردیبهشت، در میان کوههای زیبایی قرار گرفته که بلندترین آن کوه الموت است. در مناطق پایین این دشت چشمههایی جاریاند که خاصیت درمانی دارند. این دشت مرزی ست که پوشش سبز و جنگلی شمال را به پوشش برفی و سپید رنگ کوه الموت وصل میکند. در فصل بهار سطح این دشت با فرشی از گلهای زرد رنگ پوشیده میشود که زیبایی دلفریبی را خلق میکند.
آبشار فرهاد جوی: یکی دیگر از دیدنیهای معروف مازندران آبشار فرهاد جوی است که برای رسیدن به آن باید راهی جاده سه هزار شوید. آبشاری دیدنی که ارتفاع آن به ده متر میرسد و در میان انبوهی از سرسبزی و زیبایی خودنمایی میکند.
پارک جنگلی چالدره: در ۱۸ کیلومتری مسیر تنکابن به دو هزار و در کنار مسیر آسفالته پارک جنگلی چالدره قرار دارد. جنگلی زیبا که در درهای عمیق و سرسبز قرار گرفته و آرامش آن مثال زدنی است. در اینجا چشماندازهای جنگلی، شالیزارها، باغهای مرکبات و سنگهای پوشیده از خزههای جنگلی نوازشگر چشمانتان خواهد بود.
مرداب نشتارود: مردابی زیبا که در مرکز شهر نشتارود قرار گرفته است و از وسط بازار عبور میکند. به دلیل تخمگذاری ماهیهایی مانند کپور، سفید، کفال و اردک ماهی اینجا مکانی آرام و دلانگیز برای اکثر علاقهمندان به صید ماهی است.
آبگرم فلکده و رودخانه لیرسر: چشمه آبگرم فلکده، جاذبهای ارزشمند است که خاصیت درمانی دارد. آب این چشمه قابل شرب و برای انواع بیماریها مانند دردهای مفصلی مفید است. در کنار این چشمه رودخانه لیرسر قرار گرفته و در اطراف چشمه مناظر سرسبز و چشمنوازی را شاهد خواهید بود.
پارک ملی خشکه داران: این منطقه حفاظت شده در کیلومتر ۳۰ محور تنکابن به چالوس قرار دارد. اینجا از آخرین بازماندههای اکوسیستمهای جنگلی جلگهای شمال به شمار میرود. میتوانید از موزه تاریخ طبیعی خشکه داران، با مجموعه تاکسیدرمی حیوانات شمال ایران در این منطقه نیز دیدن کنید.
قله سیالان: کوهی که قله آن در مرز استانهای مازندران و قزوین واقع شده است و ۴۲۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. این کوه از جنوب به منطقه رودبار الموت از استان قزوین و از شمال به دره دو هزار از شهرستان تنکابن در مازندران مشرف است.
منطقه حفاظت شده بلس کوه: بلس کوه بین دو منطقه دو هزار و سه هزار در استان مازندران قرار دارد که منطقهای کوهستانی پوشیده از جنگلهای انبوه و نیمه انبوه هیرکانی و مناطق ییلاقی است. این منطقه تنوع زیستی بالایی دارد و وجود گونههای با ارزش مانند شوکا و مرال، زمینه گردشگری را در این منطقه فراهم آورده است. از دیگر گونههای موجود در این منطقه میتوان به خرگوش، تشی، پلنگ، خرس قهوهای، گرگ، بز، پازن و... اشاره داشت.
دیگر آثار تاریخی و طبیعی تنکابن
جاذبههای دیدنی تنکابن تنها به آنچه گفتیم محدود نمیشود؛ آرامگاهها، امامزادهها و زیارتگاهها (مانند: امامزاده درویش ماهرو، امامزاده ایوب پیغمبر و...)، عمارتها و محوطههای باستانی (مانند: ساختمان شهربانی، ساختمان شهرداری، حمام سنگی باستانی مکرود و...)، قلعهها، برجها و آتشکدهها (مانند: قلعه سیاورز خرم آباد، قلعه رودپشت و...)، بندها و پلها (مانند: پل لپاسر تنکابن، پل حسن کلایه تنکابن و...)، روستاهای بکر و دیدنی، آبشارهای تنکابن، چشمه، رودخانه و غارهای تنکابن از دیگر دیدنیهای این خطه محسوب میشوند.
آب و هوای تنکابن
این شهر از لحاظ آب و هوایی، تابستانهای شرجی و زمستانهای پر باران و نسبتا سردی دارد. دمای این شهر در زمستان به ۲۱ درجه و در تابستان به ۳۲ درجه سانتیگراد میرسد و از جمله خوش آب و هواترین شهرهای استان مازندران محسوب میشود.
بهترین فصل سفر به تنکابن بهار با طبیعت چشمنوازش و نیمه اول پاییز با درختان هزار رنگ و زیبایش است؛ البته اگر بتوانید هوای شرجی تابستان را تحمل کنید این فصل هم آب و هوای نسبتا مساعدی برای سفر دارد، اما به پای بهار و پاییزش نمیرسد.