پخش زنده
امروز: -
مدیر گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی شیرازگفت:برای تکامل رفتارهای ارتباطی در کودک، هر گونه تاخیر یا عدم دستیابی به رفتارهای شنیداری و ارتباط غیر کلامی را در ایجاد اختلالات تکاملی بسیار موثر دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس،دکتر فریبا مرادی گفت: کودکان از بدو تولد با جهان اطراف خود ارتباط برقرار میکنند. ارتباط اولیه کودک به روش غیر کلامی است، بدین معنی که در نخستین ماههای پس از تولد، کودک از طریق تماس چشمی، تغییر در حالات چهره، حرکت دادن سر، دست و پا و صدا سازیهایی مانند گریه کردن، خندیدن و آوا سازی با والدین، مراقبان و سایر افرادی که با کودک در تماس هستند، تعامل میکند.
او ادامه داد: پیش از اینکه چنین رفتارهای ارتباطی غیر کلامی در کودک ظهور پیدا کند، کودک باید قادر به شنیدن صداهای محیطی و گفتاری و دیدن محیط اطرافش باشد، بنابراین داشتن سیستمهای شنیداری و بینایی طبیعی برای ظهور رفتارهای ارتباطی غیر کلامی در کودک ضرورت دارد.
دکتر مرادی با بیان اینکه تشخیص زود هنگام هر گونه تاخیر یا عدم دستیابی به رفتارهای شنیداری و ارتباط غیر کلامی در ماههای اولیه پس از تولد، نقش بسیار مهمی در تشخیص اختلالات تکاملی مانند اختلال طیف اوتیسم، تاخیر در تکلم، اختلال زبانی رشدی، آسیب شنوایی و ناتوانی هوشی در کودکان دارد، تاکید کرد: با مداخله زودهنگام در کودکان دچار تاخیر رشدی در مهارتهای شنیداری و ارتباط غیر کلامی و کمک به تسهیل دستیابی کودک به این مهارت ها، میتوان تا حد زیادی از بروز تاخیرهای رشدی در مهارتهای زبانی، گفتاری، شناختی، هیجانی و اجتماعی پیشگیری کرد.
دکتر مرادی ادامه داد: مراجعه به هنگام والدین به مراکز غربالگری شنوایی نوزادان و انجام ارزیابیهای لازم را کارشناس شنوایی شناس، برای هرگونه اختلال تشخیص و متناسب با نوع اختلال، مداخلات لازم انجام میدهد.
اوبا بیان این که کودکان کم شنوا به دلیل نشنیدن و کم شنیدن اصوات و مکالمات محیط پیرامون، دچار تاخیر در گفتار و زبان هستند، گفت: برای جبران این کاهش در تجربه شنیداری، دو مرکز آموزشی و توانبخشی خانواده و کودک دارای اختلال شنوایی زیر نظر اداره کل بهزیستی با تعرفه دولتی از طریق تشکیل دوره زبان آموزی گروهی و انفرادی با تاکید بیشتر بر استفاده از باقیمانده شنوایی و بکارگیری زبان و گفتار از سوی مربی آموزش کودکان کم شنوا، بخشی از این کمبودها را جبران میکنند.
مدیر گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر دانشگاه گفت: در این مراکز کودکان دارای اختلال کم شنوایی پس از ارزیابی اولیه و سطح بندی بر اساس سن، میزان افت شنوایی و توانایی کودک و جایگزینی در کلاس متناسب، آموزش مهارتهای ارتباطی و آموزش مفاهیم زبانی و گفتاری انجام و مشاوره روانشناسی با والدین برای پذیرش معلولیت فرزند خود و آگاهی از ضرورت استفاده از وسیله کمک شنوایی نظیر سمعک آغاز میشود.
به گفته دکتر مرادی، برگزاری کلاس موسیقی درمانی برای کودکان دارای آسیب شنوایی، برگزاری اردوهای یک روزه برای افزایش درک مفاهیم و ارتقای روحیه والدین و کودکان و برگزاری کلاس هنر درمانی برای کودکان دارای آسیب شنوایی از دیگر برنامههای این مراکز آموزشی و توانبخشی است.
او بیان کرد: این مراکز با هم افزایی توان اساتید گفتار درمان به عنوان مشاور تخصصی و علمی، کارشناسان گفتار درمانی، کارشناسان شنوایی سنجی، روانشناس، موسیقی درمانگر، هنردرمانگر و مربیان آموزشی دارای تخصص از سطح یک تا پیش دبستان، همه آن چیزی که کودک کم شنوا نیاز دارد را جمع آوری و به بهترین شکل ممکن ارائه میکند.
دکتر مرادی افزود: مرکز توانبخشی سروش واقع در بلوار مطهری جنوبی، خیابان گلچین غربی، خیابان ۹، کوچه ۶/۹ و مرکز توانبخشی قاصدک واقع در بلوار نصر غربی، خیابان بهاران نبش کوچه ۱۳، آماده ارایه خدمات هستند.