از این رو، براساس قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، در صورتی که دستگاهها مجوز متقاضیان را در زمان معین شده صادر نکنند، درگاه ملی موظف است مجوزها را رأسا صادر کند. در این قانون اینطور آمده است:
چنانچه هریک از مراجع صدور مجوز در موعد مقرر در درگاه ملی مجوزهای کشور، پاسخ درخواست کننده مجوز را اعم از قبول یا رد اعلام نکند، به منزله موافقت درنظر گرفته شده و مجوز مورد نظر از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور به طور خودکار صادر شده و در اختیار متقاضی قرار میگیرد. تمامی مسئولیتهای حقوقی و صنفی که در رابطه با مجوزهای صادره، بر عهده مرجع صادرکننده است، در خصوص مجوزهای صادر شده در این فرآیند نیز پابرجاست. مرجع صدور مجوز در صورت رد ردخواست، موظف است دلایل و مستندات تصمیم خود را به صورت مکتوب به اطلاع متقاضی برساند.
آذر ۱۴۰۱؛ صدور اولین مجوز خودکاربه همین دلیل، در تاریخ ۲۹ آذر ۱۴۰۱ اولین مجوز خودکار یعنی مجوز تاسیس یک خانه مسافر برای آقای منصور قاسمی در شهرستان سیاهکل به جای وزارت میراث و فرهنگی صادر شد. اکنون حدود دو سال از صدور اولین مجوز خوکار گذشته و به گفته آقای سیاح رئیس مرکز بهبود فضای کسب وکار وزارت اقتصاد، تا کنون بیش از ۱۰۰ هزار مجوز خودکار دیگر از درگاه ملی صادر شده است.
چند وقتی است که شکایتهایی در درگاه ملی مجوزها نسبت به مجوزهای خودکار ثبت شده است. اکثر این شکایتها موضوع یکسانی دارند؛ دستگاهی که در صدور مجوزها تاخیر داشته، مجوز خودکاری که درگاه ملی صادر کرده به رسمیت نمیشناسد. با یکی از کسانی که ثبت شکایت کرده بود، تماس گرفتیم. خانم سیده فریبا صفی وند اسفند پارسال درخواست صدور مجوز یک مرکز مشاوره پیش از ازدواج را ثبت کرده و منتظر صدور آن بوده.
براساس آنچه در کاربرگ این مجوز آمده، وزارت ورزش و جوانان باید حدکثر تا ۳۰ روز پس از ثبت درخواست، درخواست متقاضی را رد یا تائید میکرد. اما چهار ماه میگذرد و خبری از وزارت ورزش نمیشود. تا اینکه درگاه ملی مجوزها در تیر امسال مجوز را صادرمیکند.
درگاه ملی مجوزهای کسب و کار هک شده؟!سپس خانم صفی وند با معاونت امور جوانان وزارت ورزش تماس میگیرد و پیامک مبتنی بر صدور مجوزش را به آنها اطلاع میدهد که اینطور به او پاسخ میدهند: سامانه صدور مجوزها قاطی کرده و هک شده است، شما باید از ما مجوز را دریافت کنید و ما میگوییم که آن مجوز خودکار، اعتبار ندارد.
این مسئله را از وزارت ورزش و جوانان جویا شدیم. خانم سحر فامیل زارع در جواب گفت: اخیرا مشاهده شده برای برخی از پروندهها در حالی که هنوز تکمیل پرونده صورت نگرفته و از سمت متقاضی در وضعیت ثبت موقت بوده، مجوزهایی از سمت درگاه ملی صادر شده است.
این هماهنگی با ادارات کل ورزش و جوانان صورت گرفته تا مجوزهایی که بدون تکمیل پرونده و به صورت اشتباهی صادر شدن، ادارات ورزش و جوانان این اجازه را دارند که مجوز صادره را ابطال کنند. در غیر اینصورت تمام مجوزهای صادره که روال طبیعی فرآیند را طی کرده و تائیدیه های لازم را اخذ کرده باشند، کاملا معتبر و قابل بهره برداری هستند.
بررسی درگاه ملی مجوزها نشان میدهد که مجوزهای ابطالی با علامت مخصوص مشخص میشوند، در حالی که مجوز خانم صفی وند فاقد چنین علامتی است.