پخش زنده
امروز: -
واکسیناسیون دامها و کنترل تمام رفت و آمدها شامل انسان، ماشین و ابزاری که به نحوی مربوط به دامداری میشوند از جمله راههای پیشگیری از ابتلای دامها به تب برفکی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای خراسان جنوبی، کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی استان در برنامه پرسمان صدا و سیما گفت: بیماری تب برفکی یک بیماری سرما دوست و ویروسی است و میتواند سرایت بالایی داشته باشد.
کاووسی افزود: این بیماری در دامهای بالغ ایجاد تلفات نمیکند بلکه در دامهای جوان تا ۲۰ درصد به دلیل اشکالات قلبی که به وجود میآید باعث تلف شدن دام میشود.
وی با اشاره به اینکه هرگونه انتقال دام و فرآوردههای دامی حتی کود، رفت و آمد ماشینها و خودروهایی که وارد و خارج میشوند، تردد پرسنل دامداری، دامپزشکان و هر شخص و چیزی که به نحوی سر و کار با دامداری داشته باشد و در آن تردد داشته باشد باید ضدعفونی شود گفت: در صورت آلوده بودن به ویروس میتواند بیماری را به دام حساس منتقل کند و دام حساس به دامی گفته میشود که واکسن نزده و یا واکسن آن کامل نبوده است.
کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: از آنجایی که واکسن، ایمنی ۶ ماهه ایجاد میکند، باید سالی دو نوبت دامها واکسینه شوند.
کاووسی با بیان اینکه این بیماری دورهای دارد که باید سپری شود تا علائم آن فروکش کند، افزود: اولین علامت تب و کاهش تولیدات دام مثل شیر است؛ از زمانی که ویروس وارد بدن دام میشود تا زمانی که ایجاد علائم کند ۳ تا ۶ روز زمان میبرد و به واسطه تب ایجاد شده در بدنِ دام میتواند سقط هم انجام شود و بعد از یک ماه ضایعاتی در دهان مثل تاولها و بالشتکهای نرم ایجاد میشود که بعد از دو یا سه روز تاولها پاره و خشک میشود و همین موضوع حالت دردناکی برای دام ایجاد کرده و باعث میشود بزاق سفیدی از دهانش آویزان شود؛ همین موضوع باعث میشود که دام نتواند خوراک بخورد و لاغری شدید را به دنبال دارد.
وی گفت: حدود یک هفته طول میکشد تا زخمهای دهانی ترمیم شود و گاهاً میتواند زخمهایی مثل همان تاولها در پای دام ایجاد کند؛ این بیماری در گوسفند و بز زخمهای روی سم و بالای سم ایجاد میکند.
کارشناس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه این بیماری بین انسان و دام مشترک نیست و شیر، لبنیات و فرآوردههای گوشتی دام آلوده نیز قابل مصرف است، افزود: باید دوره این بیماری سپری شود و در خلالِ آن درمانهای حمایتی مثل شست و شوها، آنتی بیوتیک تراپی، داروهای تقویتی و مدیریت خوراک برای دام آلوده صورت گیرد.
کاوسی گفت: واکسن تأثیرگذار است ولی باید مسائل بهداشتی رعایت شود تا سطح درگیری بیماری به نحوی نرسد که بر واکسن غلبه کند.