پخش زنده
امروز: -
رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده گفت: کارشناسان این اداره در پایشهای خود دستههای بزرگی از فلامینگوهای مهاجر که تعدادشان به ۲ هزار قطعه میرسد، در تالاب «دورگهسنگی» این شهرستان مشاهده کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، اکبر قایمی افزود: هر سال در این فصل فلامینگوهای مهاجر از دریاچه ارومیه به سمت تالابهای اقماری پارک ملی دریاچه از جمله تالاب «دورگهسنگی» نقده جهت استراحت و تغذیه مهاجرت میکنند.
او اضافه کرد: این پرندگان مهاجر مدتی را در تالاب «دورگهسنگی» به استراحت و تغذیه پرداخته و سپس کوچ خود را به مناطق شمالیتر ادامه میدهند. با توجه به اینکه که عمق آب این تالاب زیاد نیست و فلامینگوها به راحتی میتوانند به جلبکها دسترسی داشته باشند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده خاطرنشان کرد: فلامینگوها در سواحل جنوبی دریاچه ارومیه و جزایر هفتگانه این دریاچه زادآوری میکنند و تالابهای این شهرستان بویژه تالاب دورگهسنگی برای زیست آنها در این فصل بسیار مناسب و فاصله کمی با این جزایر دارد.
او به وضعیت آبی تالاب دورگهسنگی اشاره و گفت: هم اکنون بیش از ۹۸ درصد مساحت این تالاب دارای آب است و آبگیری آن از رودخانه «گادر» با دبی ۱.۵ مترمکعب در ثانیه همچنان در حال انجام است که این روند تا زمانی که آب گادر جریان داشته باشد، تداوم دارد.
قایمی با بیان اینکه امسال با اقدامات انجام شده تالاب دُرگهسنگی برای نخستین بار در سال اخیر خشک نشد، ادامه داد: این تالاب هم اکنون بیش از هشت میلیون مترمکعب ذخیره آب دارد که همین امر باعث میشود این تالاب میزبان پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی باشد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست نقده یادآور شد: هم اکنون تالاب دُرگهسنگی میزبان هزاران قطعه پرنده آبزی و کنارآبزی مهاجر و بومی است؛ این تالاب یکی از زیستگاههای مهمی «اردک سرسفید» از گونههای در حال انقراض در منطقه به شمار میرود.
او از اهالی روستاهای همجوار این تالاب و گردشگران خواست در این فصل که پرندگان در این تالاب مشغول لانه گزینی و تخم گذاری هستند از ترددهای اضافی در مسیرهای منتهی به تالاب خودداری کنند.
قایمی افزود: به دلیل حساسیت برخی گونههای پرندگان به سر و صدا و تردد افراد غربیه، در این فصل هر گونه تغییر در محیط باعث رنجیده شده پرندگان و مهاجرت آنها به سایر مناطق میشود.
فلامینگو پرندهای است با پاهای دراز و منقاری منحنی و گردنی بلند خمیده، آبچر با بدنی بسیار کشیده و پر و بالی به رنگهای سفید و صورتی که بین ۹۰ سانتیمتر تا ۱.۵ متر بلندی دارد و در پرواز، بالها و گردن کشیده و قدری پایینتر از سطح بدن قرار میگیرد و بالهایش ترکیب زیبایی از رنگهای سرخ و سیاه دارد و به آرامی راه میرود.
این پرندگان به صورت دسته جمعی و در دستههای چند هزارتایی زندگی میکنند و سواحل دریاچه ارومیه و استان فارس مهمترین زیستگاه آن در ایران است.
تالاب بین المللی درگهسنگی (سیران گلی) به مساحت ۷۳۵ هکتار در یک کیلومتری سه راهی محمدیار و در حوضه آبریز رودخانه «گدار» قرار گرفته است و با جریانهای این رودخانه و روانابهای ناشی از بارش بر سطح حوضه آبریز تغذیه میشود.
در شهرستان نقده هفت تالاب فصلی و دائمی وجود دارد که سالانه بیش از ۱۰ هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی در آن زندگی میکنند که از این تعداد، تالابهای درگه سنگی، آققلعه، حسنلو و یادگارلو جزو تالابهای بین المللی هستند.
تالابهای نقده در فصلهای بهار و پاییز پذیرای شمار زیادی از پرندگان مهاجر است؛ غاز خاکستری، انواع مرغابی و انوع اردک (سر سفید، سرسبز، مرمری، سرحنایی و بلوطی)، خروس کولی، حواصیل، تنجه، فلامینگو و پلیکان از جمله پرندگان مهاجر موجود در تالابهای این شهرستان است.
رودخانه گادر از کوههای غرب اشنویه سرچشمه میگیرد و با طی مسافتی در حدود ۱۰۰ کیلومتر، طول شهرستانهای اشنویه و نقده را میپیماید و سرانجام به دریاچه ارومیه میریزد.