پخش زنده
امروز: -
نشست «طرحواره ایران در شعر خاقانی و شاعران آذربایجان» در فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، در این نشست که در قالب سخنرانیهای ماهانۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزار شد، محمود فتوحی رئیس پیشین انجمن علمی نقد ادبی ایران گفت: ایران، هویتی کهن و ریشهدار در بستر تاریخ، اسناد، اسطورهها و زبان فارسی دارد.
آقای فتوحی افزود: با تحلیل قصاید فارسی، به ویژه اشعار خاقانی، درمی یابیم که چگونه شاعران آذربایجان مفهوم ایران را صورتبندی کردهاند که از جمله آنها سرزمین ایران، زبان فارسی، فرهنگ ایرانی، اسطوره و تاریخ ایرانی و آیینها و جشنهای ایرانی است.
وی با بیان اینکه قصیده، برخلاف غزل، رسانهای جدی برای بازنمایی ایده ایران بوده است، گفت: قصیدههای مدحی، به ویژه در دوره خاقانی، ابزاری برای حفظ و بازآفرینی هویت ایرانشهری و زبان فارسی هستند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه بدون مراجعه به اسناد و متون فارسی معتبر، امکان شناخت درست از هویت ملی ایران وجود ندارد، گفت: هرگونه انکار یا ابهام درباره ماهیت ایران، نتیجه فقدان آگاهی از منابع تاریخی و متون فارسی کهن است.
وی در ادامه به اهمیت تقویمهای تاریخی به عنوان یکی از عناصر هویت ایرانی اشاره کرد و گفت: بررسیهایی نظیر بررسی در کتاب «التفهیم» نشان میدهد که ایرانیان در کنار تقویمهای اسلامی و سریانی (تقویم آشوری)، همواره گاهشماری ایرانی خود را حفظ کردهاند؛ تقویمی که ریشه در آیینهای اوستایی دارد و حتی در سرزمینهای دور از ایران مانند مصر، هند و چین نیز با عنوان «ایام الفرس» شناخته میشود.
فتوحی با اشاره به حفظ زبان فارسی در اشعار خاقانی و دیگر شاعران گنجه و شروان گفت:این افراد نقش بسزایی در تداوم میراث فرهنگی و تاریخی ایران و حفظ زبان فارسی داشتهاند.
وی در پایان افزود: فرهنگ ایران با مفاهیمی همچون شهریار، خاقانی، نظامی و دیگر شاعران تأثیرات عمیقی حتی بر زبان و فرهنگ دیگر ملتها گذاشته است.
این استاد دانشگاه گفت: برآیند اشعار این شاعران این است که تأکید دارند ایران دارای هویتی زنده، پویا و مستند است که نیازمند پاسداشت زبان آن و شناخت علمی و عمیق آن است.