آیا تالاب صالحیه منشا ریزگردهاست؟
معاون محیط زیست انسانی استان البرز گفت: اعلام منطقه تالاب صالحیه به عنوان منشا اصلی گرد و غبار تهران مورد تایید نیست و سهم انتشار هر یک از کانونها از جمله تالاب صالحیه نیازمند مطالعه و تحلیل و بررسی است که تا به حال مطالعهای در این زمینه در استان صورت نپذیرفته است.

به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان البرز، حمیدرضا لشگری گفت:
با توجه به تغییرات جوی و الگوهای آب و هوایی اخیر، شاهد افزایش گرادیان فشاری در مناطق مختلف کشور هستیم که این تغییرات به ویژه در بهار و تابستان با توجه به افزایش دما و کاهش رطوبت موجب تسهیل در تولید گرد و غبار می شود.
او گفت: با اشاره به گزارش اداره کل هواشناسی استان البرز در کمیته اضطرار مورخ در شانزدهم تیر عمده علت رخداد گردوخاک شدید روزهای گذشته بعلت Tracking سلولهای کم ارتفاع کوچک محلی بوده که موجب صعود هوا و برخاستن گردوخاک از روی کانونها در مسیر شارشهای جوی و وزش باد شدید از روی کانونهای در مسیر باد مناطق تحت تاثیر پدیده گرد و غبار از جمله استانهای تهران، البرز، قزوین، سمنان شده است.
او افزود: احتمال وزش بادهای مختلف در منطقه مانند شمال غربی که در سطح زمین رخ میدهد و از کانون غربی استان عبور میکند و باد شرق و جنوب شرق که در سطوح پایین جو زمین رخ میدهد همچنین عبور این بادها از روی کویر مرکزی عامل اصلی رخداد آلودگیها برای مقیاس کشوری از جمله استان البرز است.
لشگری ادامه داد: با توجه به موارد عنوان شده و اظهارات اداره کل هواشناسی استان اعلام منطقه تالاب صالحیه به عنوان منشا اصلی گرد و غبار تهران مورد تایید نیست و سهم انتشار هر یک از کانونها از جمله تالاب صالحیه نیازمند مطالعه و تحلیل و بررسی است که تا به حال مطالعهای در این زمنیه در استان صورت نپذیرفته است.
اختصاص حقابه تالاب صالحیه محقق نشده است
معاون محیط زیست طبیعی استان البرز گفت: تالاب فصلی صالحیه از پهنههای سیلابی استان البرز بشمار می رود این تالاب نقش مهمی در کنترل سیلابهای حوضه مرکزی استان دارد محدوده تالاب صالحیه در استان البرز و تالاب اله آباد در استان قزوین از یک زیستگاه مشترک تشکیل یافته است، ۷ درصد از حقابه باید از استان البرز و الباقی از استان قزوین و زنجان تامین شود که این امر تاکنون تحقق نشده است.
کیوان رحیمی افزود: چهره پوشش گیاهی تالاب صالحیه بر اساس جریان آب، شوری و نوع خاک، به نواحی شوره زاری، مناطق با پوشش گیاهی غنی تر، نواحی با پوشش فقیر و نواحی تا حدودی بدون پوشش طبقه بندی کرد که وسعت مناطق پوشش فقیر و بدون پوشش در دشت غالب است.
او افزود: تالاب صالحیه با چالش هایی از جمله تغییرات اقلیمی، افت آبهای زیرزمینی ، احداث سد نهب و بالاخانلو درقزوین و کینه ورس درزنجان،احداث زهکش به طول ۴۰ کیلومتر،توسعه نامتوازن کشاورزی و اجرانشدن برنامه الگوی کشت و حضور دام سنگین مانند شتر مواجه است که موجب گرد و غبار و انتشار ریزگرد در محدوده بیابانی تالاب می شود.
رحیمی گفت: احیای تالاب صالحیه در استان البرز با چالشهای جدی مواجه است، اما اقداماتی در سالهای اخیر آغاز شده و برنامههایی نیز در دست انجام است در تلاشیم تا با رایزنی برای اولویتدهی به نیاز آبی زیست محیطی تالاب در کنار مصارف کشاورزی و صنعتی با اختصاص میانگین ۱.۵ میلی متر مکعب طی ۱۰ سال اخیر برای بخشی از تالاب حق آبه تالاب را محقق کنیم.
او افزود: همچنین محدودیتهایی بر چرای بیرویه دام در حریم تالاب اعمال شده است که می توان از اجرای برنامههای حفاظتی قرق نام برد گشتزنی و نظارت محیطبانان برای جلوگیری از شکار غیرمجاز بهویژه پرندگان نیز برقرار است.
حیاتیترین اقدام برای احیای تالاب صالحیه تأمین پایدار و کافی حقآبه است
او گفت: مهمترین و حیاتیترین اقدام تأمین پایدار و کافی حقآبه است و باید به صورت قطعی این حق آبه حتی در سال های خشک نیز اختصاص یابد، بررسی منابع آب جایگزین دیگر برنامه های اقدام فوری است که مطالعه امکان استفاده از پساب تصفیهشده استاندارد برای تغذیه تالاب برای جلوگیری از آلودگی است همچنین اجرای طرحهای کاشت گیاهان بومی و مقاوم به شوری در حاشیه و بستر تالاب به منظور حفظ تعادل اکولوژیک می تواندموجب کاهش آلودگی شود.
رحیمی بیان کرد: تدوین و اجرای طرح جامع مدیریت زیستبومی تالاب صالحیه ضروری است طرحی علمی که تمام جنبههای هیدرولوژیکی، اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی تالاب و حوضه آبریز آن را پوشش دهد و اقدامات حفاظتی، احیایی و بهرهبرداری پایدار را تعریف کند. این طرح هنوز به صورت جامع تهیه یا اجرا نشده است.
او گفت: تقویت مشارکت جوامع محلی نیز یکی از راهکارهایی است که برای احیای تالاب صالحیه نباید از آن غافل شد ایجاد مشوقهای اقتصادی پایدار برای جوامع محلی بر پایه حفاظت از تالاب می تواند موثر باشد.
-