• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۲۱۷۹۳۱
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۸
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

ازدواج‌های فامیلی عامل اصلی اختلالات ژنتیکی

بررسی عوامل بروز بیماری های ژنتیکی نشان می‌دهد ازدواج فامیلی ریسک بروز بیماری‌های ژنتیکی را چند برابر می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، بیماری های ژنتیکی به آن دسته بیماری هایی گفته می شود که بر اثر وجود زمینه ژنتیکی آن در یک خانواده یا نسل بروز می کند و با توجه به اینکه ذخایر ژنتیکی در ازدواج های فامیلی از تنوع کمتری برخوردار است، ریسک بروز این بیماری ها در ازدواج های فامیلی بیشتر است.

دکتر محمد فرزام محبت فوق تخصص ژنتیک در این باره گفت: در ازدواج های فامیلی اگر هر یک از والدین دارای یک ژن معیوب و مغلوب باشند، خطر انتقال آن به فرزندشان بیش از دو برابر سایر زوج هاست، برای مثال والدینی که هر یک تالاسمی مینور یا خفیف دارند در زندگی خود هیچ مشکلی ندارند اما فرزند آن‌ها بیش از 50 درصد احتمال دارد به تالاسمی ماژور مبتلا شود که یکی از شایع ترین بیماری های ژنتیکی است.

وی با بیان اینکه ما مطالعات در علم ژنتیک را محدود به ازدواج های فامیلی نمی دانیم اضافه کرد: ازدواج های فامیلی در بروز 75 درصد بیماری های ژنتیکی نقش دارند و 25 درصد این بیماری ها در کودکانی رخ می دهد که والدین آن‌ها ارتباط فامیلی نداشته اند.

دکتر محبت افزود: بر اساس آمار مراکز رسمی، سالانه 20 هزار نفر در ایران به بیماری های ژنتیکی مبتلا می شوند به همین علت ضرورت دارد در خصوص تشخیص زود هنگام این بیماری ها تلاش بیشتری شود.

این فوق تخصص ژنتیک گفت: با توجه به اینکه ‌سابقه بروز بیماری‌های خاص و ژنتیکی یا بیماری‌هایی مانند ناشنوایی، نابینایی، عقب‌ماندگی ذهنی یا بیماری‌های چند عاملی در ازدواج های فامیلی بیش از دو برابر سایر زوج هاست بهتر است آزمایش های ژنتیکی قبل تولد با نام غربالگری های جنین با جدیت بیشتری انجام شود.

وی با بیان اینکه البته در مشاوره های ژنتیک قبل ازدواج ابتدا شرح حال کامل گرفته و بیماری‌های مرتبط و احتمالی بررسی می‌شود، سپس شجره نامه رسم می‌کنند و ریسک بیماری‌ها تخمین زده می‌شود افزود: به علت اینکه در کشور ما و منطقه آسیا ازدواج های فامیلی بیش از سایر نقاط جهان است این بیماری ها در این مناطق رشد بیشتری دارد.

مشکلات ژنتیکی در جنین یا به عبارتی نسل های بعدی علل دیگر رشد بیماری های ژنیتیکی است که شاید مانند ازدواج های فامیلی شناخته شده نباشد اما گستردگی آن کم نیست.

دکتر محمود تولایی رئیس انجمن ژنتیک ایران گفت: آلودگی هوا، محصولات غذایی وارداتی و استرس و ناراحتی های روحی همه از جمله عواملی است که علم به دنبال نقش آن در تغییرات ژنتیکی بشر است.

وی افزود: وقتی در ازدواج های انسانی، ازدواج دو هم خون صورت می گیرد، اگر اختلال ژنتیکی در این خانواده وجود داشته باشد در این صورت وقتی دو ویژگی یکسان در کنار هم قرار می گیرد، غالب می شود و احتمال پیدایش نقص ژنتیکی بیشتر می شود، در محیط زیست هم به همین شکل است. 

دکتر تولایی گفت: علم ژنتیک نه تنها در ارتباط با انسان بلکه در همه حوزه های زیستی وارد شده است، امروزه از میکروارگانیسم‌ها در صنایع مختلف برای تولید محصولات استفاده می‌شود، برای مثال امروزه در بسیاری از افزودنی‌های خوراکی که در تولید گوشت مصرف می‌شود از جمله آنزیم، آمینو اسیدها و ویتامین‌ها توسط میکرو ارگانیسم‌ها، با انتقال ژنِ صورت می گیرد اما از آنجا که علم ژنتیک علمی پویا و در حال رشد است به نظر می رسد نمی توان عوامل بروز اختلالات ژنتیکی را کاملاً مشخص کرد زیرا بسیاری از بیماری های ژنتیکی هنوز ناشناخته اند.

وی افزود: متاسفانه رشد بیماری های ژنتیک در ایران بالاست و باتوجه به اینکه این بیماری ها درمان خاصی ندارند به نظر می رسد موثرترین راه پیشگیری از بروز آن باشد.

دکتر تولایی با بیان اینکه درمان این بیماری ها بسیار زمان بر و پر هزینه است گفت: فرهنگسازی در خصوص عوامل بیماری زا و شناسایی عوامل پر خطر می تواند تا حد زیادی از ابتلای کودکان به اینگونه اختلالات ژنتیکی جلوگیری کند.

به نظر می رسد اگر قبل از ازدواج مشاوره ژنتیک و آزمایش های تشخیصی زوجین به دقت بررسی شود دیگر شاهد ابتلای سالانه 20 هزار کودک به اختلالات ژنتیک در کشور نخواهیم بود.

گزارش از: طیبه کارگر
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مرکز نگهداری دختران مبتلا به اوتیسم در یزد راه اندازی می‌شود
برداشت زیتون روغنی از باغ‌های طارم سفلی
رونمایی از پوستر رویداد محتوای دیجیتال بسیج با محوریت خرم آباد هوشمند  
رونمایی از سه داروی جدید در البرز
فردا: رقابت تیم پاس همدان با سپاهان نوین اصفهان 
عیادت رئیس‌جمهور پزشکیان از آقای سقاب اصفهانی
آغاز بکار هنرستان‌های وابسته به صنعت در کردستان
تعطیلی برخی مقاطع تحصیلی مناطق گرمسیری در کهگیلویه و بویراحمد
خرید و فروش امتیاز مسکن ملی ممنوع است
تجلیل از پژوهشگران برتر در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
کشف شواهد نوسنگی در تپه باستانی ابراهیم‌آباد هزارجلفا
توزیع آبگرمکن خورشیدی در مناطق بدون گاز استان
تخلف در تبدیل رایگان خودرو‌های بنزینی به دوگانه سوز
پلمب شهربازی یکی از بازار‌های مشهد
برگزاری نخستین همایش جوانان منطقه کدکن
استادیوم جدید در افسریه احداث می‌شود
سفر پاپ به لبنان
ماهیگیران فلسطینی، هدف نظامیان صهیونیست
صد‌ها کشته و مفقود در سیل اندونزی و تایلند
گلایه شهروندان از وضعیت نامناسب آسفالت جاده بستان آباد به بناب
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند
آغاز ثبت نام کاروان‌های عمره دی و بهمن از ساعت ۱۰ امروز، ۹ آذر در خراسان رضوی
بررسی راهکارهای تعیین تکلیف بخشی از زمین‌های واقع در شهر ارومیه
دستگیری زورگیران اطراف خوابگاه‌های دانشجویی
چالش‌های بازگشت ارز صادراتی
تولید محصولات تقلبی آرایشی و بهداشتی
رژیم صهیونی و آمریکا با پیشرفت کشور‌های اسلامی مخالفند
برگزاری همایش در روز‌های آلوده تهران!
عاقبت پشت کردن به وطن
نقش مخرب رژیم صهیونی محور مذاکرت لاریجانی و فیدان
امسال، حدود ۴۴ مدرسه غیردولتی متخلف لغو امتیاز شده‌اند
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از فردا
دولت فرمایشات رهبری را پشتوانه‌ای محکم برای خود می‌داند
انهدام باند قاچاق مهمات جنگی در کردستان
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۳۸ نظر)
جزئیات تعطیلی شنبه ۸ آذرماه در آذربایجان‌غربی به دنبال تداوم آلودگی هوا  (۲ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
آتش‌افروز هیرکانی بازداشت شد  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی چهار شهر و ۲۰ روستای استان مرکزی  (۱ نظر)
امیر حاتمی: آماده‌ایم پاسخ درهم شکننده‌ای به دشمن بدهیم  (۱ نظر)
با وجود تاخیر در تحویل خودروها؛ اقدام سایپا برای پیش‌فروش خودرو  (۱ نظر)
هیچ ضرب‌الاجل اسرائیلی برای جنگ قریب‌الوقوع وجود ندارد  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
خشک شدن ذخایر آبی اروپا  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
جانباز سرافراز محمود باقری گزنی به همرزمان شهیدش پیوست  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)