• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۶۶۲۴۴۳
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۸
اقتصادی » بانک، بیمه و بورس

بورس کالا همچنان در مسیر توسعه ابزار و بازار

میدان ‌داری بورس کالا در سه پرده شامل عرضه خودرو سراتو، میزبانی سیاست قیمت تضمینی گندم و صندوق‌های سپرده کالایی است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مدیرعامل بورس کالا گفت: شاید ورود گندم در مکانیزم قیمت تضمینی در بورس کالا و همچنین آخرین وضع ایجاد صندوق‌های سپرده کالایی را بتوان موضوعات مهم‌تری به‌شمار آورد که در آینده توسعه بورس کالا و مدیریت و ثبات بازار داخلی نقش‌آفرین خواهند شد.
حامد سلطانی نژاد افزود: از سویی در صورت ایجاد صندوق‌های سپرده کالایی استراتژیک قطعا ورود و خروج کالا از انبار منظم شده، ریسک کیفیت کاهش یافته و مدیریت بازار نیز بهتر صورت خواهد گرفت.
مدیرعامل بورس کالای ایران درباره ورود خودرو به بورس گفت: دلیل این کار استفاده از ساز و کار شفاف این نهاد مالی برای کشف قیمت بوده، هرچند که برخی از خودرو‌ها هم اکنون مشمول قیمت‌گذاری دولتی هستند، ولی برای خودرویی همچون سراتو این محدودیت وجود ندارد و می‌توان به کمک بورس کالا بازار جدیدی برای این کالا ایجاد کرد. عرضه در بورس کالا با روش‌های رایج و متداول همچون فروش اینترنتی یا فروش در نمایندگی‌ها تفاوت دارد و هر کسی در بورس کالا با در اختیار داشتن کدمعاملاتی می‌تواند وارد چرخه خرید شود.
وی افزود: این در حالی است که در مکانیزم فروش در بورس کالا به جز طرف عرضه‌کننده (سایپا) و فرد خریدار، نهاد ثالثی همچون بورس کالا نیز بر روند معاملات نظارت دارد که اعتبار این شیوه معاملاتی را افزایش خواهد داد.
حامد سلطانی نژاد در ادامه افزود: تاکنون برای خرید از لحاظ حجم یا سایر موارد مشابه محدودیتی ایجاد نکرده‌ایم، بنابراین فرآیند کشف قیمت که از الزامات شرکت‌های خودروسازی نیز محسوب می‌شود، می‌تواند در مکانیزم عرضه و تقاضا به‌صورت آزادانه صورت پذیرد. از طرف دیگر بورس کالا در تلاش است تا برای افزایش جذابیت معامله خودرو در بورس کالا، گزینه‌های حمایتی بیشتری به این معاملات افزوده شود مثلا زمان تحویل سریع‌تر یا خدمات پس از فروش بیشتر.
وی گفت: این در حالی است که بورس کالا رقیب هیچ فرد یا واحد نمایندگی نبوده و قرار نیست در این فرآیند معاملاتی کسی متضرر شود. هر واحد و حتی بورس کالا؛ هر کدام خدمات خود را ارائه می‌کنند؛ هرچند که بورس شرایط معاملاتی جدیدی را فراهم کرده است.
سلطانی نژاد اظهار داشت: در گفت‌وگو با مدیران شرکت سایپا نیز قرار بر این شد تا حجم قابل توجهی از تولیدات سراتو این شرکت در بورس کالا عرضه شود. نگاهی به امیدنامه عرضه سراتو در بورس کالا نشان می‌دهد که عرضه‌کنندگان پذیرفته‌اند که ۲۵ درصد از کل تولیدات این خودرو را در بورس کالا عرضه کنند که رقمی نزدیک به ۲۵۴۰ دستگاه در سال خواهد بود. این در حالی است که اگر ۲۵ درصد از تولیدات سراتو به میزانی بیش از ۲۵۴۰ دستگاه در سال برسد، عرضه‌کننده موظف است که هر رقمی که بیشتر بود را عرضه کرده و البته هر ماه نیز ۴ بار عرضه داشته باشد.

برنامه‌های توسعه خرید گندم در بورس کالا

مدیرعامل بورس کالای ایران درباره واگذاری معاملات قیمتی تضمینی گندم بر عهده بورس کالا از سوی هیات دولت بیان کرد: همواره به دنبال آن بوده‌ایم که آن دسته از کالاهای اساسی کشور که در مکانیزم خرید تضمینی قرار دارند را وارد بورس کالا کرده و شرایط بهتری را پیش روی دولت ترسیم کنیم. بار مالی خرید تضمینی مخصوصا برای گندم، فرآیند و مکانیزم فروش، کیفی شدن تولیدات با توجه به قیمت و استقرار نظام انبارداری مواردی است که می‌تواند جایگاه بورس کالا را در این شیوه معامله برجسته سازد. وی درخصوص طرح قیمت تضمینی گندم عنوان کرد: طی مساعدت‌های وزارت جهاد کشاورزی و شرکت بازرگانی دولتی، این طرح به هیأت دولت پیشنهاد شده و مقرر شد تا، استان اردبیل، زنجان، مرکزی و خراسان شمالی به‌عنوان نمونه یا الگو (پایلوت) اجرا شود.
انتخاب این استان‌ها نیز به این دلیل بود که صنف و صنعت مرتبط بسیاری همچون انواع مختلف نان و مشتقات آن یا ماکارونی و سایر موارد مشابه بسیاری در این استان‌ها متمرکز هستند. همچنین فصل برداشت در این استان‌ها به گونه‌ای باشد که از زمان تصویب تا اجرا، پتانسیل عملیاتی شدن داشته باشد یعنی مثلا برای روزهای پیش رو و با زمان برداشت سریع‌تر خوزستان، شاید این طرح به سرعت قابل اجرا نباشد. به‌عنوان مثال در استان مرکزی صنف و صنعت بسیاری در این استان و استان‌های همجوار وجود دارد که نکته مهمی برای اجرایی شدن این طرح محسوب می‌شود.
از طرف دیگر سیستم‌های انبارداری هم باید جوابگوی نیاز این مناطق باشد تا بتوان عرضه‌های فیزیکی گندم در این مناطق را جذب کرد. پس از سپری شدن این مراحل خریدار نهایی این امکان را خواهد داشت تا در زمان برداشت کالای مورد نیاز خود را خریداری کرده که همین رخداد می‌تواند بار مالی سنگینی را از دوش دولت بردارد. مدیرعامل بورس کالا درخصوص شیوه اجرای این طرح عنوان کرد: در ابتدا اطلاعات کشاورزان عرضه‌کننده جمع آوری شده و شرکت بازرگانی دولتی گواهی یا حکم مباشرت (به جای‌کشاورز) را دریافت کرده و کالا را به نمایندگی از آن‌ها عرضه می‌کند.
در این چارچوب مشخص خواهد بود که مبدأ هر کالا از چه استانی بوده و البته همه محصولات بیمه هستند. فروش گندم یارانه‌ای است، بنابراین در صورتی که به سمت آزادسازی نرخ‌ها حرکت کنیم، می‌توانیم ابزارهای مالی جدیدی برای این معاملات به کار بگیریم. در هر حال ترس و نگرانی از افزایش قیمت‌ها واقعیتی است که نمی‌توان از کنار آن به سادگی گذشت هرچند که هرگونه تغییر در یارانه‌ها باید در شرایطی اتفاق بیفتد که بر بازار تاثیری نداشته باشد.
حامد سلطانی‌نژاد در ادامه به بررسی یکی از استراتژی‌های اصلی توسعه در بورس کالا یعنی ابزارمحور شدن معاملات اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر این رویکرد به‌صورت جدی مورد توجه قرار گرفت و توانسته‌ایم موفقیت‌های بزرگی در این عرصه کسب کنیم.
صندوق‌های سپرده کالایی نیز یکی از ابزارهای مهم در مسیر هدایت و مدیریت بازار خواهد بود که در روزهای اخیر اولین صندوق سپرده کالایی برای معاملات طلا عملیاتی شد.
وی در ادامه به نیاز به وجود بازار فیزیکی و نقدی قدرتمند برای ایجاد و توسعه ابزارهای مالی اشاره کرد و گفت: در صورت وجود بازار نقدی قدرتمند با بازیگران متنوع و فراوان می‌توان به‌صورت تدریجی ابزارهای مالی نوین را ایجاد و گسترش داد.
سلطانی نژاد در ادامه به صراحت عنوان کرد: معتقدم اوراق بهادارسازی کالایی مقدماتی دارد که یکی از آن‌ها وجود بازار نقدی و فیزیکی قدرتمند است تا مردم در ابتدا خود کالا و شیوه معامله آن را به خوبی بشناسند. آنگاه زمان آن فراخواهد رسید که از معاملات فیزیکی به قبض انبار و معاملات گواهی سپرده کالایی، سپس معاملات سلف استاندارد موازی به جای شیوه‌های ابتدایی‌تر و در نهایت به بازار مشتقه به جای معاملات سلف رجوع کنیم.
بنابر گزارش بورس کالای ایران؛ سلطانی نژاد گفت: این مسیر در صورت اجرای درست می‌تواند به اهداف موردنیاز دست یابد و در کنار استفاده از صندوق‌های سپرده کالایی می‌تواند ابزارهای مدیریت بازار را تکمیل کند و شرایط قدرتمندی را برای حمایت از ساز و کار بازار و مدیریت قیمت‌ها پدید آورد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مرکز نگهداری دختران مبتلا به اوتیسم در یزد راه اندازی می‌شود
برداشت زیتون روغنی از باغ‌های طارم سفلی
رونمایی از پوستر رویداد محتوای دیجیتال بسیج با محوریت خرم آباد هوشمند  
رونمایی از سه داروی جدید در البرز
فردا: رقابت تیم پاس همدان با سپاهان نوین اصفهان 
عیادت رئیس‌جمهور پزشکیان از آقای سقاب اصفهانی
آغاز بکار هنرستان‌های وابسته به صنعت در کردستان
تعطیلی برخی مقاطع تحصیلی مناطق گرمسیری در کهگیلویه و بویراحمد
خرید و فروش امتیاز مسکن ملی ممنوع است
تجلیل از پژوهشگران برتر در دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
کشف شواهد نوسنگی در تپه باستانی ابراهیم‌آباد هزارجلفا
توزیع آبگرمکن خورشیدی در مناطق بدون گاز استان
تخلف در تبدیل رایگان خودرو‌های بنزینی به دوگانه سوز
پلمب شهربازی یکی از بازار‌های مشهد
برگزاری نخستین همایش جوانان منطقه کدکن
استادیوم جدید در افسریه احداث می‌شود
سفر پاپ به لبنان
ماهیگیران فلسطینی، هدف نظامیان صهیونیست
صد‌ها کشته و مفقود در سیل اندونزی و تایلند
گلایه شهروندان از وضعیت نامناسب آسفالت جاده بستان آباد به بناب
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند
آغاز ثبت نام کاروان‌های عمره دی و بهمن از ساعت ۱۰ امروز، ۹ آذر در خراسان رضوی
بررسی راهکارهای تعیین تکلیف بخشی از زمین‌های واقع در شهر ارومیه
دستگیری زورگیران اطراف خوابگاه‌های دانشجویی
چالش‌های بازگشت ارز صادراتی
تولید محصولات تقلبی آرایشی و بهداشتی
رژیم صهیونی و آمریکا با پیشرفت کشور‌های اسلامی مخالفند
برگزاری همایش در روز‌های آلوده تهران!
عاقبت پشت کردن به وطن
نقش مخرب رژیم صهیونی محور مذاکرت لاریجانی و فیدان
امسال، حدود ۴۴ مدرسه غیردولتی متخلف لغو امتیاز شده‌اند
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از فردا
دولت فرمایشات رهبری را پشتوانه‌ای محکم برای خود می‌داند
انهدام باند قاچاق مهمات جنگی در کردستان
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۳۸ نظر)
جزئیات تعطیلی شنبه ۸ آذرماه در آذربایجان‌غربی به دنبال تداوم آلودگی هوا  (۲ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
آتش‌افروز هیرکانی بازداشت شد  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی چهار شهر و ۲۰ روستای استان مرکزی  (۱ نظر)
امیر حاتمی: آماده‌ایم پاسخ درهم شکننده‌ای به دشمن بدهیم  (۱ نظر)
با وجود تاخیر در تحویل خودروها؛ اقدام سایپا برای پیش‌فروش خودرو  (۱ نظر)
هیچ ضرب‌الاجل اسرائیلی برای جنگ قریب‌الوقوع وجود ندارد  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
خشک شدن ذخایر آبی اروپا  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
جانباز سرافراز محمود باقری گزنی به همرزمان شهیدش پیوست  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)