طرح تبادل نفتکش ها موضوع انحرافي است
دزدي دريايي انگليس در تنگه جبل الطارق بر خلاف قوانين بين المللي، نقض برجام، تعميم قوانين غيرالزام آور داخلي براي ديگر کشورهاست و با توقيف نفتکش متخلف انگليسي در تنگه هرمز تفاوت بنيادين دارد و بنابر اين طرح مبادله نفتکش ها موضوعي انحرافي است.

نظامیان انگلیسي چهارم ژوئیه نفتکش ایرانی گریس 1 را که حامل دو میلیون بشکه نفت بود به بهانه اینکه برای سوریه نفت می برد و تحریم های اتحادیه اروپا را نقض کرده است در تنگه جبل الطارق ربودند. مقام هاي انگليس در حالي مدعي بودند که اين نفتکش تحريم هاي اتحاديه اروپا عليه سوريه را نقض کرده است که به فرض درست بودن اين ادعا، تحريم هاي اتحاديه اروپا به هيچوجه براي ديگر کشورها الزام آور نيست و فقط اعضاي اين اتحاديه و شرکت هاي اروپايي ملزم به رعايت آن هستند.
از سويي به فرض نقض تحريم هاي اتحاديه اروپا از سوي يک کشور غير عضو، از آنجا که اين تحريم ها جنبه بين المللي ندارد فقط مي تواند شرکت هاي غربي را از همکاري با کشوري که تحريم ها را نقض کرده بر حذر يا در صورت تخلف جريمه نمايد.
در این ارتباط تصور کنید که هر گروه از کشورها یا اتحادیه ها و سازمانها یا مجموعه دولت ها بخواهند به لحاظ سیاسی یا غرض ورزی و دشمنی با یک کشور دیگر، کشور هدف را تحریم نمایند و بعد اقدامی مانند دولت انگلیس نمایند چه اتفاقی رخ خوهد داد؟ آیا مرسوم شدن چنین رویه ای طبق قوانين بين المللي يا بر خلاف آن است؟
برای جلوگیری از چنین رویه ای است که تنها تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و قطعنامه های این شورا آن هم اگر تحت فصل هفتم منشور ملل متحد باشد جنبه قانونی داشته ولازم الاجرا برای دیگر کشورهاست.
از سويي انگليس مدعي پايبندي به برجام است آن هم در حاليکه بر اساس اين توافق، غربي ها نبايد جلو صادرات نفت ايران را بگيرند و به همين علت اقدام دزدي دريايي انگليس علاوه بر نقض قوانين بين المللي، نقض برجام است.
ضمن اينکه بايد اشاره کرد تحريم هاي اتحاديه عليه سوريه شامل جلوگيري از ارسال نفت به اين کشور نيز خود اقدامي ضد بشري است چرا که اين مردم سوريه هستند که بيشترين آسيب ها را از نبود سوخت خواهند برد.
با توجه به اين مطالب به نظر مي رسد هدف اصلي انگليس از اين دزدي دريايي، کمک به کارزار فشار حداکثري دولت ترامپ براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران بوده، آن هم در حاليکه اين کارزار بر خلاف قطعنامه 2231 شوراي امنيت سازمان ملل است که در حمايت از برجام صادر شد.
با وجود اينکه روايت و توجيه مقام هاي انگليس از ربودن نفتکش ايراني در تنگه جبل الطارق درست نيست، اين مقام ها سعي دارند با سرپوش گذاشتن بر اقدام غير قانوني خود اينگونه وانمود کنند که اقدام آنها قانوني بوده و توقيف نفتکش آنها در تنگه جبل الطارق غير قانوني است.
دومنیک راب وزير امور خارجه دولت جديد انگليس در پاسخ به سوال هدفمند شبکه بي بي سي که از امکان تبادل دو نفتکش سوال کرده بود مي گويد: این پیشنهاد برای پایان دادن به این تنش موثر نیست و دو موضوع با هم برابر نیستند .
آري تا اينجا موضع اين وزير خارجه تازه کار درست است اما قسمت دوم پاسخ او که ايران را به رعايت قوانين بين المللي فرا مي خواند بر اساس ادله گفته شده ناصحيح بوده و در واقع اين سوال بي بي سي موضوعي انحرافي براي سرپوش گذاشتن بر تخلف انگليس و فرافکني عليه ايران است.
سپاه پاسداران ده روز پيش نفتکش انگلیسی استنا امپرو «stena impero»را در شرايطي توقيف کرد که اين نفتکش پس از برخورد با يک کشتي صيادي به هشدارهاي توقف براي رسيدگي به موضوع توجه نکرد و با تغيير مسير و عبور خطر آفرين از مسير ورود ديگر کشتي ها، قوانين بين المللي را نقض کرد.
--------------------------------------------
رضا محمدمراد