• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۷۲۶۱۵
تاریخ انتشار: ۰۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۷

لزوم تشکیل کمیته حقیقت یاب و ایجاد ساز و کار منطقه ای حل بحران به جای گروه مینسک

با وجود اینکه درگیری ها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان متوقف شده اما برخی نشانه ها حاکی از این است که تنش در روابط دو کشور بخصوص در مناطق مرزی همچنان ادامه دارد و وضعیت آتش زیر خاکستر بر مناطق درگیری حاکم است.

لزوم تشکیل کمیته حقیقت یاب و ایجاد ساز و کار منطقه ای حل بحران به جای گروه مینسک

روز یکشنبه 22 تیرماه درگیری ها میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بعد از حدود 4 سال توقف دوباره از سرگرفته و موجب مرگ 16 نفر از نظامیان هر دو طرف شد. ازسرگیری این درگیری ها غافلگیر کننده بوده و هنوز هم برغم گذشت 9 روز معلوم  نیست که دقیقا کدام یک از طرفین آغازگر درگیری ها بوده و لذا هریک با ارائه دلایلی دیگری را به از سرگیری درگیری متهم می کند. عرف رایج در روابط بین الملل این است که در چنین مواقعی هریک از طرف های درگیر و نهادها و سازمان های منطقه ای و بین المللی خواستار تشکیل و اعزام کمیته حقیقت یاب به منطقه درگیری می شوند اما تاکنون چنین درخواستی از سوی هیچ یک از طرف های درگیر و یا نهادها و سازمان های منطقه ای و بین المللی و یا طرف های میانجی درخواست نشده است و همین امر باعث می شود که هریک با ارائه دلایل خاص خود دیگری را به آغاز درگیری ها متهم کند که این خود بر شدت تنش ها می افزاید. از این رو به نظر می رسد تشکیل یک چنین کمیته ای برای کشف حقیقت لازم است و می تواند نقش بازدارندگی در برابر استمرار تنش ایجاد کند.
مهمترین مسئله مورد اختلاف دو کشور درباره قره باغ است و درگیری های گذشته نیز در این منطقه رخ داده بود اما درگیری اخیر در خارج از این منطقه و در منطقه " تووز" روی داده و این از این جهت می تواند هشدار دهنده باشد که دامنه درگیری های دو کشور با گذشت زمان ابعادی فراتر از قره باغ پیدا می کند. منطقه درگیری جدید به عبور خطوط لوله های جدید انرژی   آذربایجان به مقصد ترکیه و اروپا  نزدیک است که همین مسئله شائبه هایی را درباره نگرانی روسیه از راه اندازی این خطوط در جهت کاهش قدرت انحصاری آن ایجاد کرده است که البته همین امر دخالت فعال ترکیه در ماجرای اخیر و جانیداری صریح آن از جمهوری آذربایجان را نیز توجیه می کند. 
همچنین با توجه به اینکه پیش از این روسیه و ترکیه  در لیبی تضاد منافع پیدا کرده و رودر روی هم قرار گرفته بودند لذا این احتمال نیز مطرح شده است که گویا دست هایی درکار است که زمین درگیری این دو کشور را از لیبی به منطقه قفقاز بکشانند که این با توجه به واکنش روسیه و برگزاری رزمایش غافلگیر کننده آن در قفقاز قابل تامل است. 
آنچه بر این تامل می افزاید حقایقی  روشن درباره انتقال اطلاعات نظامی جمهوری  آذربایجان به ارمنستان از سوی رژیم صهیونیستی در ازای گشایش سفارت این کشور در فلسطین اشغالی است که تاکنون به دلیل ترس و نگرانی از مواضع کشورهای اسلامی درخصوص قره باغ با تاخیر افتاده است. این مسئله نشان می دهد که از سرگیری درگیری های اخیر  میان دو کشور آن هم در خارج از قره باغ دلایلی فرامنطقه ای دارد که این هوشیاری طرف های درگیری و همچنین تسریع فعالیت های منطقه ای برای جلوگیری از استمرار تنش های جدید را می طلبد. 
در گذشته سیاست قدرت های فرامنطقه ای عمدتا بر مدیریت بحران بجای حل بحران متمرکز بوده که این یکی از دلایل تطویل بحران قره باغ و اختلافات ارضی و مرزی ارمنستان و جمهوری آذربایجان بوده است و یکی از دلایل ناکامی گروه مینسک نیز به همین مسئله مربوط می شود. بر این اساس تشکیل یک سازوکار منطقه ای بجای گروه ناموفق و شکست خورده مینسک در کنار تشکیل گروه حقیقت یاب برای بررسی به موقع درگیری ها برای تثبیت آتش بس و یافتن راهی برای حل بحران لازم و ضروری است . 

------------------------------------
احمد کاظم زاده
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دستگیری شکارچیان غیرمجاز در چاراویماق
طنین کلام وحی قاریان محفل در پارک ماهیگیر کیش
ویژه برنامه قرآنی محفل در کیش
برگزاری هشتمین سالگرد شهید مدافع حرم در تبریز
آغاز رقابت برای بهترین های سال فیفا
احیای زمین‌های بایر پس از ۴ دهه رکود
برگزاری آزمون کارآموزی وکالت، پس از تصویب قانون مجوز‌های کسب و کار
بیروت‌ بدون مقاومت ، شهر بی‌دفاع می‌شود
برنامه شهیدانه در پهندر دودانگه
آغاز روند افزایشی دمای هوا در سمنان
تأکید رئیس جمهور بر اهمیت مسئولیت‌پذیری و اصلاح رفتار مدیریتی
یک طلا، دو نقره و یک برنز در کوراش به ایران رسید
مرسون: ایران از فرصت‌هایش به‌خوبی استفاده کرد
به‌کارگیری فناوری نوین راهکار کاهش چالش‌های تولید 
شعبان‌خمسه: استرالیا نسبت به بازی‌های قبل بهتر ظاهر شد
اقامه نماز جمعه در مصلای امام خمینی (ره) شهر ایلام
حمایت از بنگاه‌های خرد ایلام با طرح «طاها»
چاپ مقاله (ISI) سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در مجله معتبر علمی
قطع گاز ویلا‌های خالی از آذرماه
تلف شدن یک قلاده خرس قهوه ای در تنگه مرصاد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
خبر خوش برای کارگرانی که بیمه آنها قطع شده است
چین: آمریکا در یمن قانون‌شکنی می‌کند
انتقام کشته‌های فاشر و جنینه را خواهیم گرفت
یادداشت قالیباف در دفتر یادبود مجلس ملی پاکستان
تقویم و اوقات شرعی پنج شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
تقابل گفتمان‌ها؛ از آپارتاید علمی غرب تا زکات‌العلم انقلاب اسلامی
هم‌اندیشی طلاب و بانوان زنجانی با محوریت بصیرت فاطمی
زاگرس جنوبی جهرم بازی برده را واگذار کرد
نخستین دوره آموزشی هفتمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی در زنجان
هشدار نخست‌وزیر سودان درباره سرایت جنگ
ساپینتو: از تساوی ناامید هستم؛ کارمان به اما و اگر کشیده
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۱۵ آبان ۱۴۰۴
امنیت جامعه خط قرمز پلیس
فردا ، آخرین مهلت ثبت نام در آزمون دکتری است
حملات رژیم صهیونیستی به مواضع حزب الله در جنوب لبنان
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۲ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)