• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۸۹۶۴۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۹
مازندران » اقتصادی
گزارش مکتوب ...

شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله

زنان روستا‌های اطراف پناهگاه حیات وحش میانکاله بهشهر، هرساله با جمع آوری انار‌ها در تنها ذخیرگاه انار‌ستان ترش خاورمیانه اقدام به پخت رب سنتی می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مازندران ؛  فصل هزار چهره طبیعت شمال است و این بار پاییز بعد از حدود ۶ ماه مرا دوباره به تالاب بین المللی میانکاله، ذخیرگاه زیست کره زمین که حدود ۶۸ هزار هکتار مساحت دارد ومامن و زیستگاه بیش از ۱۵۰ گونه پرنده زمستان گذران و محل رویش گیاهانی همچون تمشک، گل پر و انار ترش است کشانده است، البته این بار نه برای مرگ پرندگان زمستان گذران پارسال و نه آتش سوزی گاه و بی گاه پناهگاه حیات وحش میانکاله ...

بعد از طی حدود ۶۰ کیلومتر از ساری به منزل ننه سلیمه و حاج رمضان در منطقه حفاظت شده میانکاله رسیدم، دور تا دور حیاط زنان روستا نشسته اند و به پشت انار‌های ترش می‌زنند و در حال دان کردن هستند، گوشه دیگر از این حیات سرسبز بساط پخت و پز انار‌های ترش رسیده میانکاله پهن است، سلام و احوالپرسی می‌کنم و برای تهیه گزارش با ننه سلیمه و حاج رمضان راهی انارستان ۸۵۴ هکتاری میانکاله شدیم.
شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله

انارچینی در تنها ذخیرگاه انار‌ستان ترش خاورمیانه


در گوشه گوشه انارستان میانکاله زنان و مردان پر همتی را می‌بینیم که قدر این نعمت را می‌دانند، حاج رمضان در کنار یکی از انارچین‌های میانکاله با نی مشغول تکان دادن انار روی شاخه می‌شود، او می‌گوید: انار‌های میانکاله، چون ارگانیک، بدون کود و سم و طبیعی است از شهر‌های آمل، بابل، قائم شهر و استان‌های گلستان، خراسان شمالی و سمنان مشتری دارد.

یکی دیگر از انار چین‌ها که از چهره چروکیده، آفتاب سوخته و پینه‌های دستانش می‌شود فهمید سالیان سال است، کشاورزی قسمت جدا نشده زندگیش است، می‌گوید: هر کیسه انار ۴۰ کیلویی که از میانکاله برداشت می‌کند را ۱۰۰ هزار تومان می‌فروشند و در آمد فصلی خوبی است.

ننه سلیمه که در کنار همسرش مشغول جمع آوری انار‌های چیده شده است، می‌گوید: در کنار چیدن انار، برای کمک به حفظ محیط زیست میانکاله، زباله‌های پلاستیکی ریخته شده زیر درختان و ته سیگار‌ها را جمع آوری می‌کنیم.

رییس شرکت تعاونی میانکاله و یکی از دوستداران محیط زیست منطقه هم بر کار دارچین‌ها هرروز نظارت می‌کند، می‌گوید: قبل از آغاز برداشت حدود ۲۰۰ نفر از جوامع محلی داوطلب، بومیان و حاشیه نشینان آموزش لازم برای برداشت عالمانه و پایدار از انارستان‌های میانکاله را دیدند.

بهرامی می‌گوید: آموزش‌ها شامل نوع درست چیدن و آسیب نرساندن به شاخ و برگ، باقی گذاشتن ۳۰ درصد از انار هر درخت برای پرندگان و دیگر موجودات، آتش نیفروختن در منطقه و جمع آوری زباله‌های پراکنده شده‌ی موجود و تحویل آن به ورودی حیات وحش میانکاله بود.
 
شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله
 



به صفر رسیدن آتش سوزی در میانکاله هنگام برداشت انار ترش



ابوطالبی مسول آموزش اداره حفاظت محیط زیست بهشهر که ما را در این گشت و گذار پاییزی میانکاله همراهی می‌کند هم می‌گوید: کارگران انار چین ۱۲ روستای اطراف میانکاله حدود ۱۱ سالی است با روش درست چیدن انار ترش از میانکاله آشنا می‌شوند و رعایت قانون ممنوعیت روشن نکردن آتش از سوی انارچین‌ها و بردن فلاکس چای سبب شد پارسال آتش سوزی در فصل آبانماه به صفر برسد.
ابوطالبی می‌گوید: کل وسعت منطقه انار وحشی حدود ۱۲ هزار هکتار است که ۵۰ درصد این منطقه در محدود زون امن قراردارد که برداشت دراین منطقه ممنوع است و برداشت انار در خارج ازمنطقه زون امن از طریق تعاونی‌ها انجام می‌گیرد.
او می‌گوید:اعضای شرکت‌های تعاونی انار ترش میانکاله روزانه ۳۲تن انار از میانکاله برداشت می‌کنند، بانوان هم با پخت رب انار تلاش می‌کنند سهمی در رونق اقتصاد خانواده داشته باشند.
 
شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله
 

بیشتر بخوانید: 

  • وضعیت سفید در میانکاله




پایان خامی انارترش میانکاله و شیرین شدن کام زنان شمالی



بعد از چیدن انار‌های ترش به خانه ننه سلیمه و حاج رمضان بر می‌گردیم، به یمن آمدن انار زنان و دخترکان خانه و همسایگان برای پوست گرفتن و دان کردن انار از پوسته‌های سخت سبز و سرخش گرد هم آمدند.

ننه سلیمه که از خدا ۷۰ سال عمر گرفته و سالیان سال است تجربه پخت رب انار را هم دارد، می‌گوید: دانه‌های انار در ظرف‌هایی بزرگ روی هم جمع می‌شوند و پس از آبکشی کردن به همراه همان میزان آب در دیگ‌هایی بزرگ به ۵ ساعتی می‌جوشند.

او می‌گوید: بعد به جوش آمدن مجددا آبکشی شده و زنان با ابزار چوب مانندی به نام قلیان گوشته انار‌های پخته شده را می‌کوبند تا گوشته از مغز انار جدا شود.
شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله

حاج رمضان هم دوشاش همسر در کار طاقت فرسا همراه است، او می‌گوید: بعد از این مراحل، آب انار بی وقفه به مدت ۷ تا ۱۰ ساعت روی آتشی ملایم به هم زده می‌شوند تا ترکیبی نیمه جامد از آن حاصل شود، این همان رب انار است که بسته به نوع انار‌های مصرفی طعم‌های شیرین، ملس و ترش دارد.

یکی از خانم‌های روستای زاغمرز که مشغول دون کردن انارترش چیده شده از میانکاله است، می‌گوید: نزد شمالی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد تا آنجاکه یکی از سوغات‌های خوش آب و رنگ مازندران همین فرآورده‌های حاصل از انار است. ترکیباتی که در انواع آش، خورشت و لواشک استفاده می‌شوند.

ننه سلیمه می‌گوید:رب اناری که تهیه شد مقداری را برای مصرف خودمان نگه‌داشته و مابقی را کیلویی ۳۵ تا ۶۵ هزار تومان در بازار به فروش می‌رسانیم.

شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله



برداشت ۸۰۰ تنی انار ارگانیک از پناهگاه حیات وحش میانکاله



رییس اداره حفاظت محیط زیست بهشهر هم می‌گوید به دلیل خشکسالی و وجود کرونا مجوز برداشت انارترش خودرو از انارستان‌های میانکاله از ۱۲ هزار هکتار محدود شد و به ۸۵۴ هکتار رسید.

زمان رضا احمدی می‌گوید: ۸۰۰ تن انار ترش ارگانیک به ارزش ۲ میلیاردو ۴۰۰ میلیون تومان از آغاز برداشت یعنی ۲۱ مهر تاکنون از انارستان‌های پناهگاه حفاظت شده میانکاله برداشت شد و این برداشت تا اواخر این هفته ادامه دارد.

میانکاله تنها جنگل طبیعی انار‌های ترش کشور است با ۱۲ هزار هکتار مساحت که ۸ هزار هکتار به صورت انبوه و ۴ هزار هکتار به صورت پراکنده و خودرو رشد کرده، می‌شود جیب روستاییان منطقه را در شرایط اقتصادی نفس گیر و کمر شکن با چاشنی گسترش صنعت توریسم بخصوص پرنده نگری و روستاگردی و صنایع دستی از جمله فروش محصولات غذایی، چون رب انار، شیر، ماست و فراورده‌های لبنی گاومیش افزایش داد.
 
نویسنده : آتنا رستمی آله خیلی خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مازندران
 
شیرین شدن کام زنان شمالی با انار ترش میانکاله
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
سلام خسته نباشید همه کسانی که این کارمهم راانجام میدهند واجب شدازمنطقه شما دیدن کنیم
نظر شما
آخرین اخبار
تسریع در دو گانه‌سوز شدن نانوایی‌های استان چهارمحال و بختیاری
رئیس جمهور درگذشت امیر پیشین قطر را تسلیت گفت
آسفالت معابر روستایی در بختگان فارس
هیچ برنامه‌ای برای مجازی کردن کلاس‌ها در سال تحصیلی جدید وجود ندارد
پیشگیری از نابینایی نوزادان نارس در شیراز
تدوام شدت گرما تا پایان هفته
برگزاری همایش پیاده روی خانوادگی در شهرستان ایذه+فیلم
برای جلوگیری از خاموشی ها، مدیریتِ مصرف ضروری است
افزایش اعتبارات ملی و استانی فارس
فریاد مقاومت مردم خراسان جنوبی در صد و سی و سومین شب حضور
آغاز دوره ملی تربیت مدرس علوم تجربی؛ گامی برای ارتقای کیفیت آموزش و بهبود جایگاه ایران در آزمون‌های بین‌المللی
تسهیل فرآیند دادرسی با الزام به ثبت رسمی اموال غیرمنقول
۱۳۳ شب گذشت، مردم شیراز رجز خوان در خیابان‌ها هستند
ترافیک؛ چالش روزافزون شهر سنندج از نگاه شهروندان
ممنوعیت صادرات گاز هلیوم در چین
گرامیداشت سومین روز تدفین، قائد عظیم الشأن جهان اسلام در بیرجند
فریاد مقاومت مردم استان در صد و سی و سومین اجتماعات شبانه
تداوم تجمعات مردمی در شهرستان‌های استان تهران در شب ۱۳۳ ایستادگی
سنگ تمام برای آقای وفادار‌ها
یکصد و پنجاهمین حراج شمش طلا برگزار می‌شود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حساسیت روسیه به اقدام ترکیه در فروش «اس - ۴۰۰»
جریمه ۱۴ میلیارد ریالی مرغداری متخلف در مازندران
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید
تایید خبر شهادت ۲ بسیجی تامین امنیت در مشهد
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد
آغاز فعالیت مواکب اربعین حسینی در مرز‌های خوزستان از ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵
واریز مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در تیر ماه
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد
حمله سپاه به پایگاه آمریکایی دُقم در عمان
کاهش موقت شدت گرما در خراسان رضوی
کالابرگ تیر ماه شناسه ملی‌های ۳، ۴، ۵ و ۶ واریز شد
بیانیه یمن درباره پرواز‌های غیر نظامی بین ایران و یمن
ورود دستگاه قضا به علت آتش‌سوزی پالایشگاه در پلدختر
افتتاح باغ موزه مشاهیر شیراز تا سه ماه آینده
قدردانی سازمان بین‌المللی دریانوردی از کشتی ناجی ایرانی
پیام رهبر انقلاب به مناسبت تشییع و تدفین پیکر رهبر شهید  (۸ نظر)
نماز لیله الدفن آقای شهید ایران را اقامه می‌کنیم/تدفین پیکر رهبر شهید بامداد جمعه در دارالذکر حرم امام رضا ع  (۴ نظر)
تعویق یا تغییری در زمان‌بندی امتحانات نهایی دانش‌آموزان وجود ندارد  (۳ نظر)
سپاه: پایگاه پرنس حسن اردن درهم کوبیده شد  (۳ نظر)
جمع آوری بیش از ۱۲ هزار انشعاب غیر مجاز در کلانشهر اهواز  (۲ نظر)
سلامت، امنیت و آرامش؛ اولویت آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد در برگزاری امتحانات نهایی  (۱ نظر)
تایید خبر شهادت ۲ بسیجی تامین امنیت در مشهد  (۱ نظر)
حمله موشکی دشمن آمریکایی به زیرساخت‌های ریلی کشور  (۱ نظر)
آغاز فعالیت مواکب اربعین حسینی در مرز‌های خوزستان از ۲۹ تیرماه ۱۴۰۵  (۱ نظر)
اقامه نماز بر پیکر رهبر شهید در حرم مطهر رضوی  (۱ نظر)
مراسم تشییع و تدفین رهبر شهید انقلاب در مشهد (۲)  (۱ نظر)
برنامه‌ریزی جهاد کشاورزی برای افزایش عرضه و مصرف گوشت قرمز  (۱ نظر)
واریز مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی در تیر ماه  (۱ نظر)
فیلمی از مزار مطهر رهبر شهید انقلاب در رواق دارالذکر  (۱ نظر)
ذوالقدر: در حمله به زیرساخت‌ها مقابله به مثل خواهد شد  (۱ نظر)