• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۰۰۱۱۵
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۰
علمی و فرهنگی » زنان و خانواده

سیره امام علی (ع) در کمک مؤمنانه

جهت انجام هر کار، حتی کمک به دیگران، یک سری آداب و رسوم وجود دارند که در صورت رعایت نکردن این آداب، زحمات ما یا بی‌ثمر یا کم‌ثمر خواهند شد.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، در ایران با پویش کمک مؤمنانه تلاش می‌شود تا از ابعاد معیشتی مشکلات ناشی از شیوع کرونا کاسته شود و لااقل در بحران اقتصادی ناشی از کرونا، نیاز‌های ابتدایی زندگی افراد تأمین شود. در این میان الگو گرفتن از سیره امیر مومنان علیه السلام می‌تواند راهگشا باشد.

سیره امام علی (ع) در کمک مؤمنانه

سیره امام علی امیرالمؤمنین علیه‌السلام در کمک مؤمنانه

سیره امام علی (ع) و آداب کمک مؤمنانه به نیازمندان را بدانید تا با الگو گرفتن از ایشان، کاری که مطلوب امام شیعیان است، محقق شود.

۱ – انفاق بی سر و صدا

امام علی (ع) در طول مدتی که ملبس به لباس امامت شدند، شبانه در کوچه‌های شهر به دنبال منازل فقرا می‌گشتند و کیسه‌هایی از آرد و گندم به در خانه آنان می‌گذاشتند و بدون آن که کسی متوجه شود، از آن‌جا دور می‌شدند.

رسیدگی شبانه امام به فقرا وقتی معلوم شد که ایشان به شهادت رسیدند و مردم، دیگر کمک‌های شبانه‌ای را دریافت نمی‌کردند. ایشان بدون آن‌که خود را معرفی کنند، وارد خانه یتیمان می‌شدند و به آنان خدمت می‌کردند. حتی هم‌بازی یتیمان می‌شدند و در پخت نان و درست کردن آتش کمک می‌کردند. با وجود آن‌که ایشان، حاکم جامعه نیز بود.

۲ – شناسایی نیازمند واقعی

یکی از اصول کمک مؤمنانه، شناسایی افراد نیازمند است؛ کسانی که یا سرپرست ندارند یا سرپرست آنان از کارافتاده است.

امام علی (ع) در این که کمک به چه کسی برسد، تعصب خاصی داشتند و اجازه نمی‌دادند که هر کس به هر بهانه‌ای از بیت‌المال پولی بگیرد و به مصرف شخصی برساند، بلکه دقت داشتند مبلغ خارج‌شده از بیت‌المال به دست نیازمند واقعی برسد و در مسیر صحیح خرج شود و راجع به این موضوع با هیچ‌کسی تعارف نداشتند، حتی نسبت به دختر و برادر خویش.

درباره برخورد مردم با شخصی که معلوم نیست فقیر است یا نه، امام علی (ع) به کمیل می‌فرمایند:‌ای کمیل، درخواست‌کننده را برمگردان، اگرچه به نصف خرما یا نصف انگور باشد.

۳ – بخشیدن مال خود

امام علی (ع) در ابعاد معنوی و علمی، دارای درجات عالی و در بین اصحاب رسول‌الله (ص) سرآمد دیگران و غیر قابل مقایسه بودند، اما این‌ها دلیل نشد که ایشان دست از کار و زحمت و تلاش بردارند. امام علی (ع) کارگری می‌کردند و از دسترنج خویش، بنده‌ها را در راه خدا آزاد می‌کردند.

ایشان، بسیار چاه آب کندند و درخت‌های بسیاری از خرما را پرورش دادند و از این راه کسب درآمد می‌کردند. هر آن‌چه دستمزد نصیبشان می‌شد، بین فقرا تقسیم می‌کردند.

۴ – پسندیدن آن‌چه خود می‌پسندیم برای دیگران

پای کمک به فقرا و مساکین که باز می‌شود، می‌گویند همان چیزی که برای خود می‌پسندی، برای دیگران بپسند.

یعنی اگر دوست داری که کسی برای شما کالایی باکیفیت و خوب بیاورد، شما نیز برای شخص نیازمند، بهترین جنس و کیفیت عالی را بیاور. این‌گونه نباشد که در بازار بگردیم و ارزان‌ترین و بی‌کیفیت‌ترین جنس را به نیازمند هدیه کنیم. این رفتار، سبب کم شدن ارزش کار شما خواهد شد.

۵ – یتیمان در اولویت

امام علی (ع) نسبت به خانواده‌هایی که سرپرست نداشتند و بچه‌هایی که طعم پدر را نچشیده بودند، حساسیت بیشتری داشتند و آنان را در اولویت قرار می‌دادند. به‌خصوص آن دسته از خانواده‌هایی که بر اثر جنگ، مرد و پدر خود را از دست داده بودند و حق بزرگی بر گردن حکومت و جامعه داشته‌اند.

برای امام علی (ع) توجه به یتیمان، به قدری پر اهمیت است که ایشان در وصیت خویش، سفارش به یتیمان می‌کنند. این‌که نکند روزی گرسنه باشند و به‌خاطر بی‌توجهی مسئولان و مردم، آنان از بین بروند.

۶ – اعتقاد درست

اگر کسی، توفیق خدمت به نیازمندان را پیدا کرد و خداوند به او این فرصت را داد تا بتواند با مال خود که آن نیز لطفی از ناحیه خداوند متعال است، به فقرا و مساکین و ایتام کمک کند، اعتقاد و بینش او نسبت به این کار، نباید با منت‌گذاشتن و طلبکاری باشد؛ بلکه بداند این وظیفه او است و توجه داشته باشد که خداوند نسبت به این‌گونه افراد حساسیت دارد و سهمی از اموال شما متعلق به این دسته از افراد بوده و خداوند آن را به‌صورت امانت در اختیار شما قرار داده است و باید به آنان برگردانید.

با این اعتقاد، دیگر جایی برای منت‌گذاشتن نمی‌ماند و اگر کسی از ما به‌خاطر این انفاق مال، تشکر و تقدیر نکرد، ناراحت و غمگین نخواهیم شد.

۷ – توجه به همه اصناف و گروه‌ها

در کشور بزرگ ایران، ادیان و مذاهب دیگر غیر از اسلام و شیعه وجود دارند. اگر افرادی از ادیان و مذاهب دیگر در کشور، دچار فقر و گرفتاری شوند، چون ایرانی هستند و در این حکومت زندگی می‌کنند، بر مسئولان و مدیران لازم است که نسبت به آنان نیز مواسات داشته باشند و آنان را کمک کنند. این سیره امام علی (ع) است.

در روایتی آمده است که امیرالمؤمنین امام علی (ع) در دوران حکومت خویش از جایی عبور کردند که نگاه مبارک ایشان به پیرمرد فرتوت و درمانده‌ای افتاد که در حال گدایی بود. امام از دیدن این صحنه، متأثر و علت را جویا می‌شوند. اطرافیان می‌گویند این شخص نصرانی است و از راه کارگری، زندگی خود را می‌چرخانده و اکنون از کارافتاده شده است و دیگر کسی او را برای کار استخدام نمی‌کند.

امام به همراهان خود که ظاهراً از مدیران حکومتی بودند، می‌گویند: تا زمانی که جوان بود، از او کار کشیدید و حال که پیر شده است، او را این‌گونه به حال خود رها کرده‌اید. امام دستور می‌دهند که از بیت‌المال مسلمین برای این شخص نصرانی، هزینه‌های زندگی و مخارج او را تأمین کنند.

۸ – تقسیم عادلانه

یکی از آداب زکات و صدقه، این است که سرمایه و پول‌ها ابتدا در همان شهر خرج شود و به دست فقرا و نیازمندان همان شهر برسد و بقیه به مرکز و بیت‌المال، واریز تا خرج سایر نقاط دیگر شود.

امام علی (ع) در نامه‌ای به یکی از فرمانداران خویش، می‌نویسند: اموالی که اکنون نزد تو هستند، متعلق به خداوند است و در مصرف آنان باید دقت کنی و ابتدا به مصرف نیازمندان و گرسنگان شهر خویش برسانی و پس از آن‌که به‌صورت درست و مساوی به دست همه رساندی، مازاد آن را نزد ما بفرست تا میان کسانی که این‌جا هستند، تقسیم کنیم.

مردم و مسئولان، با الگو گرفتن از رفتار‌های امیرالمؤمنین امام علی علیه‌السلام، راه‌های سعادت و پیشرفت را راحت‌تر و آسوده‌تر خواهند پیمود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بزرگداشت هفته بسیج در زنجان با ۲ هزار عنوان برنامه
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
هفته دوم مسابقات بین‌المللی تنیس ساحلی BT۵۰
قهرمانی انواری و هژبر در رقابت‌های بین‌المللی تنیس ساحلی BT۵۰ بانوان
ایجاد نخستین رصدخانه قوانین گردشگری خاورمیانه در کیش
جریمه ۹۸۰ میلیون تومانی مشاور املاک متخلف در زنجان
رعایت رفتار‌های مؤثر در کاهش سوانح رانندگی
بی توجهی به اصولی ایمنی جان شهروندان را به خطر می اندازد
بازگشت مس سونگون به صدر جدول لیگ دسته یک کشور
برگزاری مراسم استقبال از پیکر مطهر شهید گمنام در دانشگاه تبریز
۲۸۰ میلیارد ریال برای توسعه ارتباطات روستایی منطقه آزاد ماکو هزینه شده است
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
ثبت‌نام بیش از ۴۰ هزار دانش‌آموز آذربایجان‌غربی در طرح ملی ایران دیجیتال
اتصال ۷ روستای آذربایجان غربی به اینترنت پرسرعت
همکاری ایمیدرو با شرکت روسی برای هوشمندسازی معادن
دبیرشورای فرهنگی وزارت ارتباطات:از شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها برای تولید محتوای دینی و مذهبی حمایت می کنیم
افتتاح نخستین مرکز تخصصی حفاظت و تیمار فوک خزری در گیلان
دیدار معاون رئیس جمهور با خانواده شهیدان صفاییان و محمدی
سفر معاون حقوقی وزارت ارتباطات به ارومیه
تصویب ۲۴۰۰ میلیارد ریال جهت اجرای طرح‌های آموزشی در خوی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فوت فرزاد خوش برش در بیمارستان 
دریای خزر، نیازمند همکاری مشترک استانهای ساحلی پنج کشور
پیروزی تیم فوتبال ابومسلم مشهد مقابل دریای آرین بابل
طلای هادی ساروی در کشتی فرنگی بازی‌های کشورهای اسلامی
سیاست‌های تشویقی برای فرزند آوری باید افزایش یابد
اجرای برج‌ نگاره «قهرمان» بر پیکره برج آزادی
انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶؛ قرعه کشی پلی آف بین قاره‌ای، فردا در زوریخ
لزوم پیشگیری از سرماخوردگی و رعایت نکات بهداشتی در روز‌های سرد سال
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۲۸ آبان ۱۴۰۴
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۲۸
صعود ساروی و هدایتی به پیکار پایانی
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
حکیم ۷۰ ساله ایجرود؛ بیست و سه کتاب با نور مکتب‌خانه
سردار شکارچی: قدرت موشکی ایران دشمن را شگفت‌زده کرد
پرداخت تسهیلات به دهیاری‌ها برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی
۳۰۰ کیلومتر بزرگراه در سیستان و بلوچستان افتتاح می‌شود  (۲ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
آموزش مجازی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر  (۱ نظر)
سردار حسن‌زاده: قدرت موشکی ایران مهار شدنی نیست  (۱ نظر)
قانون اساسی بالاترین سند ملی برای دفاع از کشور  (۱ نظر)
آغاز مذاکرات ایران و چین برای اتصال ریلی شرق به غرب  (۱ نظر)
منابع انسانی موتور محرک تعلیم‌وتربیت است  (۱ نظر)
طرح نماد، سرمایه‌های اجتماعی را حفظ می‌کند  (۱ نظر)
دیپلمات روس: قطعنامه آمریکا درباره غزه بسیار مبهم است  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
کاهش ۴ میلیون لیتری مصرف روزانه گازوئیل  (۱ نظر)