• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۷۱۷۰۱
تاریخ انتشار: ۰۷ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۲
سیاسی » عمومی

ضرورت بازنگری در قانون ۶۱ ساله وظایف و اختیارات استانداران

‌اصلاح قانون وظایف و اختیارات استانداران که ۶۱ سال پیش، تصویب شده و نمی‌تواند مشکلات کنونی کشور را مرتفع سازد، یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که مجلس شورای اسلامی در این خصوص می‌تواند پیش قدم شود. 

ضرورت بازنگری در قانون ۶۱ ساله وظایف و اختیارات استاندارانبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ وظایف و اختیارات استانداران موضوعی است که سال هاست مورد بحث کارشناسان، مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. در خصوص این مبحث، قانون چندانی وضع نشده و همه قوانین موجود، محدود به دو قانون است؛ یکی قانون وظایف و اختیارات استانداران که در ۲۸ فروردین سال ۱۳۳۹، در ۱۴ ماده به تصویب مجلس سنا رسید؛ دیگری نیز مصوبه شرح وظایف استانداران و فرمانداران است که از سوی شورایعالی اداری در سال ۱۳۷۷، در ۲۴ ماده تصویب و ابلاغ شده است؛ البته در لایحه بودجه ۱۴۰۱ بحث افزایش اختیارات استانداران گنجانده شده که هنوز به تصویب نهایی نرسیده است. اما تنها قانون مصوب مجلس همان قانون وظایف و اختیارات استانداران است که ۶۱ سال پیش در مجلس سنا تصویب و ابلاغ شده است و بعد از این تاریخ و به خصوص در ۴۳ ساله پیروزی انقلاب اسلامی این موضوع در دستور کار مجلس قرار نگرفته و قانونی در این خصوص وضع نشده است. این فقدان قانون مصوب مجلس، نشان از کم توجهی به این موضوع مهم دارد؛ چرا که وزارت کشور یکی از اصلی‌ترین وزارتخانه‌های کشور و استانداران نیز نمایندگان عالی دولت در استان‌ها با تکالیف گسترده هستند و نمی‌توان با قوانین سال‌های دور و یا قوانین مقطعی همچون لایحه بودجه ۱۴۰۱ که اعتبار آن تنها یک سال است، برای ۳۱ استان کشور تصمیم گیری کرد. 
در سال ۱۳۳۹ که قانون وظایف و اختیارات استانداران در مجلس سنا تصویب شد کشور تنها ۱۴ استان، ۶ فرمانداری کل، ۱۳۹ فرمانداری و ۴۴۹ بخشداری داشت. این در حالی است براساس آخرین وضع تقسیمات کشوری در بهمن ۱۳۹۵ کشور از ۳۱ استان، ۴۲۹ شهرستان، ۸۹۲ بخش، ۲۴۸۶ دهستان و ۱۱۳۳ شهر تشکیل شده است؛ اما همچنان کشور با قانون سال ۱۳۳۹ اداره می‌شود. 
هر چند تاکنون در خصوص ضرورت افزایش اختیارات و وظایف استانداران اظهارنظر‌های زیادی شده است، اما در عمل اتفاق خاصی رخ نداده است و دولت و مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص لایحه و طرحی برای تصویب مهیا نکرده اند و یا اگر هم در این خصوص اظهارنظری شده، منجر به قانون نشده است.
حال سؤال اصلی این است که چگونه برای موضوعی با این اهمیت، تاکنون فکری نشده است؟ و یا اگر فکری شده چرا منتج به نتیجه نشده است؟ چگونه است که لوایح و طرح‌های مختلفی در دستور کار مجلس و دولت قرار می‌گیرد، اما نسبت به این مسئله مهم که برای همه استان‌های کشور ارزش دربرگیری و فراگیری دارد هیچ اقدام عملی نشده است؟ آیا استانداران با همان اختیارات و وظایف سال ۱۳۳۹ می‌توانند یک استان را اداره کنند؟ این در حالی است که مقتضیات، مشکلات و مسائل استان‌ها بسیار متفاوت از مشکلات و مسائل سال ۱۳۳۹ است. 
واقعیت این است که اکنون استانداران درباره تصمیمات مربوط به حوزه پولی و مالی به ویژه در حوزه اعتبارات و تسهیلات به طرح‌های عمرانی و همچنین تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها که شعار امسال نیز هست چشم به مرکز کشور دوخته اند؛ لذا اگر مجلس شورای اسلامی همت کند و طرح اختیارات و وظایف استانداران را در دستور کار قرار دهد و این قانون ۶۱ ساله را به روز رسانی کند می‌توان برای یک دوره نسبتا طولانی به توسعه استان‌ها امیدوار بود.
 
دیدگاه مسئولان در خصوص اختیارات استانداران و ضرورت بازنگری در قانون پیشین
 
تقریبا می‌توان گفت بیشتر مسئولان، نمایندگان مجلس و کارشناسان با بازنگری در قانون اختیارات و وظایف استانداران موافق هستند و بخش زیادی از کارشناسان و مسئولان دولت فعلی و دولت‌های سابق نیز بر افزایش اختیارات استانداران تاکید دارند. 
برای مثال ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ۲۶ آذر ۱۴۰۰، در سفر به استان یزد در خصوص افزایش اختیارات مدیران استانی، گفت: تشکیل صندوق پیشرفت و عدالت از جمله برنامه‌های دولت برای افزایش اختیارات استانداران است که هم با تنخواه دولتی و هم با فروش اموال مازاد تقویت می‌شود و پشتوانه توسعه استانی خواهد بود. 
احمد وحیدی وزیر کشور هم ۱۶ آبان ۱۴۰۰، در نشست مشترک شورای معاونان وزارت کشور با استانداران ۴ استان تهران، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان پس از بررسی گزارش‌های مطرح شده از سوی استانداران، به معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت کشور دستور داد به منظور افزایش ابتکار عمل استان‌ها، بازنگری اختیارات استانداران با رویکرد تمرکز زدایی هرچه بیشتر و با جلب آخرین نقطه نظرات استانداران، به طور ویژه پیگیری و برای ارائه به هیئت وزیران جمع‌بندی شود. 
رحمانی فضلی وزیر سابق کشور هم در نشست مشترک اعضای شورای ملی گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در مرداد ۱۳۹۶، با اشاره به موضوع تفویض اختیار مسئولیت‌های ملی به استانداران برای رفع موانع تولیدی و ایجاد رونق اقتصادی گفته بود: در این رابطه دولت پیرامون ۸۶ مورد مصوبه داشت که همه آن‌ها انجام گرفت و بیش از این هم در برخی دستگاه‌ها به مسئولان استانی تفویض اختیارات و واگذاریی‌هایی صورت گرفت.
محمدصالح جوکار، رئیس مجمع نمایندگان استان یزد در مجلس یازدهم، نیز از کسانی است که واگذاری برخی امور وزارت کشور به استانداران را خواستار است و می‌گوید: اگر قرار باشد یک استاندار و فرماندار برای هر امری معطل تصمیم وزارت کشور باشد، کار به خوبی پیش نمی‌رود؛ بنابراین لازم است اختیارات استانداران افزایش یابد.
همچنین شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یازدهم، در گفتگو با خبرنگار «خانه ملت»، اعطای اختیارات ویژه به استانداران مرزی برای تبادلات تجاری، تردد و امنیت مرزی را خواستار شده است و می‌گوید: افزایش اختیارات استانداران مرزی باید دارای چارچوب باشد تا استانداران بتوانند تفاهم نامه‌های تبادل کالا و تجارت، رفت وآمد‌ها و گردشگری را فعال کنند.
 
جمع بندی 
 
به نظر می‌رسد با توجه به اهمیت این موضوع و توافق بیشتر مسئولان، نمایندگان مجلس و کارشناسان بر اصلاح قانون اختیارات استانداران، دولت و مجلس باید در این خصوص تصمیم عاجل بگیرند و با هدف تمرکززدایی و افزایش اختیارات استانداران زمینه را برای توسعه و آبادانی استان‌ها فراهم کنند.
واقعیت این است که افزایش اختیارات استانداران نه با سخنرانی و شعار بلکه با عملی که پشتوانه قانونی و حقوقی دارد، قابل اجراست که در این خصوص مجلس شورای اسلامی می‌تواند با اصلاح قانون اختیارات و وظایف استانداران مصوب ۱۳۳۹، این موضوع را یک بار برای همیشه در قالب یک طرح جامع و همه جانبه، تصویب و ابلاغ کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مهارت و تخصص، زیرساختی پایدار برای پیشرفت آینده جامعه است
تندروان: هنوز قدم‌های زیادی مانده است
کشف ۲۱۲ کیلوگرم مواد مخدر در چهار ماه نخست سال در ماکو
جبران ناترازی انرژی با احداث شهرک های انرژی خورشیدی
دستگیری عامل تشویش اذهان عمومی در ازنا
پایان عملیات نصب علمک گاز در روستا‌های نوآباد ودشتی از توابع شهرستان میرآباد
کمینه و بیشینه دمای سی‌ و یکم تیر در سمنان
اجرای عملیات بهسازی در ۳۲ روستای شهرستان نهاوند
خلاء قانونی برای خروج بانک‌ها از بنگاه داری وجود ندارد
کشف ماینرهای قاچاق از مرغداری در نقده
اردوغان: هرکس سکوت کند شریک جرم اسرائیل است
محسن فروزان به صنعت نفت آبادان پیوست
محکومیت مشاور املاک متخلف در ارومیه
در شرایط بحرانی آب احتمال ادامه تعطیلی‌ها وجود دارد
قوه قضاییه عهده دار مسئولیت اجرای عدالت در جمهوری اسلامی ایران
پایان هفته‌ای گرم در جنوب غرب خوزستان
هیچ تجاوزی به خاک افغانستان بی پاسخ نمی‌ماند.
ضبط ۲ هزار لیتر سوخت قاچاق
تیم ووشو جوانان ایران عازم چین شد
تعطیلی ادارات تبریز و اسکو
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
رئیس جمهور واحد گازی ۱۸۳ مگاواتی نیروگاه نکا را افتتاح کرد
نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان؛ ۲۷ مرداد
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
خلع سلاح یمن غیرممکن است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)
حمله پلیس کانادا به تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در شهر تورنتو  (۱ نظر)