• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۹۱۷۲۹۰
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۰
علمی و فرهنگی » فرهنگ عمومی

وزیر فرهنگ: همایش بین‌المللی ایران‌شناسان و اسلام‌شناسان جهان برگزار شود

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به بهانه ۳۰ سالگی مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب، خواستار طراحی و برگزاری همایش بین‌المللی ایران‌شناسان و اسلام‌شناسان برجسته جهان شد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه هیئت امنای موسسه پژوهشی میراث مکتوب، گفت: با توجه به ظرفیت غنی ایران در حوزه میراث مکتوب و نسخ خطی، برگزاری چنین رویدادی به بازنمایی رسانه‌ای چهره فرهنگی کشور و تقویت فضای فرهنگی کمک می‌کند.

وی با ابراز خرسندی از ۳۰ ساله شدن فعالیت موسسه پژوهشی میراث مکتوب اظهار کرد: موسسه میراث مکتوب به عنوان یکی از موسسات تابعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در سالیان متمادی آثاری ارزشمند از نسخ خطی ایرانی اسلامی را منتشر می‌کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: وزارت فرهنگ؛ طراحی یادمان مفاخر تاریخی تا تصحیح و انتشار نسخ خطی مربوط به این مفاخر را از جمله اقدامات مهم برای بزرگداشت مواریث فرهنگی کشور می‌داند و به این امر اهتمام جدی دارد.

رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور با اشاره به برخی برنامه‌های در دست اقدام برای احیا و بزرگداشت مواریث فرهنگی کشور، ادامه داد: به طور مثال بین شهر سهرورد زادگاه سهروردی در استان زنجان تا همدان زادگاه بوعلی سینا حدود ۲۰۰ کیلومتر فاصله است، در تلاش هستیم تا میان این دو شهر، محور حکمت (اشراق و مشاء) را در قالب طرحی فرهنگی، به اجرا درآوریم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: همچنین بین خوی (مدفن شمس تبریزی) و قونیه (محل دفن مولانا) که ظرفیت فراوانی برای برقراری اتصال فرهنگی داردند به بهانه بزرگداشت این دو شخصیت تاریخی می‌توان در قالب طرحی فرهنگی پیوند ایجاد کرد، یا می‌توان به خواهرخواندگی شهر قزوین در ایران و شهر دربند در روسیه اندیشید که ۷۰ درصد جمعیت آن شیعه اند و یادآور مرحوم فاضل دربندی و سنت‌های عزاداری حسینی در منطقه آذربایجان است.

اسماعیلی همچنین مقرر کرد موسسه میراث مکتوب با تهیه گزارش کامل از مجموعه تصویری هزار جلد نسخه خطی گردآوری شده مرحوم مجتبی مینوی در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران و ارائه پیشنهاد‌های اجرایی، زمینه انتشار، تصحیح و انتشار این آثار را فراهم کند.

* نهضت احیای آثار تمدنی ایرانی-اسلامی
مدیرعامل مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب نیز در این نشست با اشاره به گذشت ۳۰ سال از تاسیس این موسسه به عنوان یکی از موسسات تابعه معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ گفت: مهم‌ترین وظیفه این موسسه تلاش برای اجرای نهضت احیای آثار تمدنی ایرانی-اسلامی است و از سال ۱۳۷۲ تاکنون گلچینی از این گنجینه در موسسه جمع‌آوری شده است.

اکبر ایرانی افزود: تاکنون ۴ میلیون نسخه خطی اسلامی در جهان شناسایی شده که یک میلیون آن نسخ، فارسی است.

وی گفت: زمینه تصحیح و انتشار بسیاری از این آثار به خاطر دسترسی نداشتن به آن‌ها تاکنون فراهم نشده است، اما موسسه در مدت فعالیت خود ۴۵۰ عنوان نسخه خطی را تصحیح و منتشر کرده است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به انتشار «علی نامه»، کهن‌ترین منظومه شیعی فارسی در قالب‌های مختلف اشاره کرد.

* اهمیت تصحیح و انتشار نسخ خطی
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی هم در این نشست با اشاره به فعالیت موسسه پژوهشی میراث مکتوب، گفت: تصحیح و انتشار نسخ خطی برای کشوری همچون ایران از واجبات فرهنگی است و همواره دغدغه اهل فرهنگ بوده است.

غلامعلی حداد عادل افزود: یک میلیون نسخه خطی فارسی در سراسر جهان، شناسنامه ما محسوب می‌شود. باید توجه داشت که از میان مظاهر فرهنگی، هیچ اثری مثل کتاب، دلالت بر پختگی یک فرهنگ ندارد.

وی ادامه داد: موسسه پژوهشی میراث مکتوب نهالی است که ریشه کرده و ماندگار شده است. آثاری که موسسه میراث مکتوب تصحیح و منتشر کرده است همگی در سپهر فرهنگ اسلامی، در دورانی به رشته تحریر درآمده‌اند که اَبَراِنگاره آن تفکر معنوی و توحیدی بوده است؛ بنابراین انتشار آن‌ها نه تنها با هیچ نگرانی همراه نیست، بلکه به فرهنگ امروز ما عمق می‌بخشد.

همچنین در این نشست علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان این‌که متفکران اصلی فرهنگ امروز با تکیه بر کتب تاریخی مسیر رشد را پیمود‌ه‌اند، گفت: در هر کشور باید خط عمیق فرهنگ نخبگانی و علمی در کنار فعالیت‌های روزمره فرهنگی لحاظ شود که فعالیت موسسه میراث مکتوب از این منظر حائز اهمیت است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کودک‌کُشی اسرائیل با عروسک‌های بمب‌گذاری‌شده
رشد ۲۰ درصدی زایمان بی‌درد در قم
برنامه‌ریزی برای تغییر ساعت فعالیت مدارس خوزستان در روز‌های آلوده
فعال بودن ۸۰ درصد ناوگان ملی حفاری در مناطق نفت‌خیز جنوب غرب کشور
آزادی زندانیان زن بابل با مشارکت هیئت پینگ‌پنگ و خیران
گلایه کشاورزان کردستانی از نبود صنایع تبدیلی
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به خودرویی در جنوب لبنان با ۲ شهید
تونل دیل شریان حیاتی در مسیر توسعه جنوب کشور
موزه زمان، میزبان کودک گردشگر در جشن آب
دعوت دختر کهگیلویه و بویراحمدی به اردوی تیم ملی فوتبال
افزایش سهم کتابخانه‌ های تایباد از درآمد شهرداری‌ ها
دادستان بابلسر به دانشگاه پیام نور اخطار قضایی داد
پس از ۲۰ سال؛ تیم سپک تاکرا بانوان خوزستان در صحنه رقابت‌های کشوری
ضرورت رعایت نکات ایمنی در استفاده از وسایل گرمایشی
دولت تصمیمی برای حذف ارز ترجیحی کالا‌های اساسی ندارد
بحران آب در سد ساوه
جوی پایدار در روزهای آینده برای قم
افتتاح مدرسه ۶ کلاسه خیر ساز در قشلاق قره تپه بخش اسلام آباد
اعمال محدودیت آبی در تهران
یزد پیشرو در اجرای طرح‌های مدیریت محله‌محور و مرکز نوآوری اجتماعی کشور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد
مربی ایتالیایی جدید تیم ملی فوتبال رونمایی شد
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
رد قاطع مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
ایرانِ ضعیف مطلوب انگلیسی‌هاست
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
تسهیلات وام ازدواج  (۱ نظر)
همکاری‌ سازنده ایران، چین و روسیه در مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا  (۱ نظر)