• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۲۸۹۹۱
تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۸
علمی و فرهنگی » راديو تلويزيون

ناگفته‌های تاریخ در مستند «استعمار، داستان یک تاریخ»

استعمار داستان یک تاریخ که از شبکه افق پخش می‌شود؛ ریشه‌ها و سیر تاریخی شکل گیری مفهوم استعمار در اروپا بررسی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، ­این مستند، با بررسی ریشه‌های فکری و اقتصادی این پدیده در اروپا، چگونگی گسترش و تطور آن را تا عصر حاضر روایت می‌کند.

آقای محسن فارسی کارگردان مجموعه «استعمار داستان یک تاریخ» با حضور در استودیو شبکه خبر درباره شکل گیری این مجموعه گفت: این مجموعه ایده برادرم بود که تهیه کننده این مجموعه نیز هستند، استعمار از آن دست موضوعاتی است که شاید مردم چیز‌هایی از آن شنیده باشند، اما ابعاد عمیق آن کمتر واکاوی شده است، خود من نیز در آغاز تولید این مجموعه ذهنیت روشنی نسبت به آن نداشتم و تصور می‌کردم با یک مستند تلویزیونی معمولی روبه‌رو هستم، اما در جریان تحقیق با داستان‌ها و روایت‌های حیرت‌انگیزی مواجه شدم.

وی افزود: ­در حقیقت نمی‌دانستیم که با چه پروژه‌ای رو‌به‌رو هستیم تا این که تحقیقات جلو رفت و خیلی تحقیقات شگفت انگیزی هم بود، خود ما اول خیلی گرفتار شدیم، معمولا مستند سازان وقتی می‌خواهند روی موضوعی کار کنند حداقل ۵۰ تا ۶۰ درصد باید روی موضوع تسلط داشته باشند، تحقیقات جلو رفت و زمان بندی‌ها در پروژه عوض شد و این برنامه قرار بود که دی ماه سال پیش پخش شود که نشد و دوستان شبکه افق همکاری کردند و­این مجموعه را به پخش رساندند.

کارگردان مجموعه «استعمار داستان یک تاریخ» ادامه داد: حدود ۱۰ ماه برای این کار ما تحقیق می‌کردیم و از این بابت تحقیقات شگفت انگیز بود که ما کریستوف کلمپ را کاشف قاره آمریکا می‌دانیم، در صورتی که کلمپ خیلی چهره خشنی بود و اسپانیایی‌ها با غل و زنجیر وی را بر می‌گردانند و می‌گویند کلمپ فرعون اسپانیاست یا وقتی مطالعه می‌کردم، نمی‌دانستم که سرخ پوست‌ها یک تمدن خیلی پیچیده‌ای دارند، بر اساس داده‌های تاریخی محققان اروپایی، جنگل‌های بارانی آمازون که بزرگترین جنگل‌های بارانی دنیاست، دستی و به دست سرخ پوستان ساخته شده است و با تحولات زیست محیطی ساخته نشده یک خاک مخصوص ابداع کردندتا توانستند آمازون را به وجود آورند و یا سیب زمینی و ذرت و گوجه فرنگی اینها برای اروپایی‌ها نبود، این محصولات خاص مهندسی کشاورزی سرخ پوست‌ها بود و چیزی که من از استعمار متوجه شدم این بود که اگر اروپایی‌ها پیشرفت کردند به علت انقلاب صنعتی نبود.

فارسی افزود: جهان به نوعی در مواجهه با انسان اروپایی غافلگیر می‌شود، سرخ پوستانی که در به وجود آوردن جنگل‌های آمازون موفق عمل کردند در ساخت جنگ افزار هم حتما می‌توانستند موفق عمل کنند؛ اما، چون جنگ‌های پیچیده‌ای نداشتند و با مردم اروپایی برخوردی نداشتند جنگ افزار‌های خود را توسعه نداده بودند و در غافلگیری با مواجهه با اروپایی‌ها ۱۸۰ میلیون سرخ پوست در جهان که آن موقع کمتر از ۵۰۰ میلیون جمعیت داشته قتل عام می‌شود و این خیلی شگفت انگیز است و باید با رجوع به منابع مختلف راستی آزمایی کرد.

وی در باره مستند شدن تحقیقات گفت: ما هر قدر خواستیم کار را برون سپاری کنیم چه بابت تحقیق و چه آرشیو نشدنی بود، پس خودمان دست به کار شدیم، و منابع را پیدا کردیم معمولا مستند‌ها به این شکل است که باید مصاحبه گرفت تا تحقیق آن در بیاید بعد مصاحبه‌ها را چید و ترتیب کار را انجام داد که این کار نشدنی بود، چون ۶ قرن استعمار داریم و باید با چه کسی صحبت کرد، چه داستان‌هایی گفت، کدام تصویر دارد و... این تحقیقات خیلی ریسکی بود از این جهت که باید بعد از تحقیقات مصاحبه می‌گرفتیم و باید دید که این مصاحبه‌ها با محتوای ما همخوانی دارد یا خیر که خدا را شکر همخوانی داشت.

وی در خصوص منابع مورد استناد هم گفت: دانشنامه‌ها و مراجع مختلفی وجود دارد ولی متاسفانه استعمار جوری است که غربی‌ها درباره آن کار نکردند، درباره کلمپ روایت‌های خود را به روز کردند و البته تحریف هم هست وبه راحتی روایت سازی کردند.

فارسی ادامه داد: سعی کردیم که منابع بیشتر اروپایی باشد و اینجا با اساتید داخلی مکمل آن را مصاحبه ضبط کردیم و اساتید هم اکثرا اساتید تاریخ هستند و یا مطالعات تاریخی دارند یا در زمینه‌های علوم انسانی مانند فلسفه یا تاریخ هنر اشراف مطالعاتی دارند.

وی درپایان در خصوص نوع آوری این مجموعه گفت: لازم است که به داستان‌های آن بیشتر پرداخته شود، چون داستان‌های آن داستان‌های جدیدی است و دو چیز را باید مراقبت کرد یکی این که روی باور پذیری آن کار شود و دوم این که ما نمی‌خواهیم اروپا را کامل نفی کنیم کما این که اروپا وقتی می‌خواست راه دریا را پیدا کند ما را نفی نکرد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قصه چهار سال بلاتکلیفی استخر نیمه‌تمام ولیعصر زنجان
کاروانسرا و پل گویجه‌بل تحت حفاظت وزارت میراث‌فرهنگی قرار گرفت
گرامیداشت صدمین سالگرد تاسیس کتابخانه عمومی در اهر
ماموریت ستاد امر به معروف و نهی از منکر فرهنگی و ترویجی است
در مسیر مدیریت شهری
شرق اصفهان در مسیر توسعه
تغییر سبک زندگی و دیابت
بارش نخستین برف پاییزی در ارمغانخانه استان زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۷ آبان ۱۴۰۴
بارش برف در دماوند
تقویم و اوقات شرعی زنجان سه شنبه ۲۷ آبان
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
برداشت بی رویه آب عامل تشدید بحران دریاچه ارومیه
واگذاری ۴ هکتار زمین به ۲۸۰ خانوار مازندرانی در طرح جوانی جمعیت
اعلام برنامه‌های هفته بسیج در اشنویه
اطلاعیه افت فشار یا قطعی آب در برخی مناطق تبریز
امضای تفاهم نامه آموزش و پرورش و اداره کل کتابخانه‌های عمومی آذربایجان‌غربی
افزایش غلظت غبار در آسمان سمنان
زهرا نجفی در پرتاب نیزه از کسب نشان بازماند
ثبت روزانه ۵۸ ازدواج در آذربایجان‌غربی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سامانه ای برای بارگذاری اسناد قولنامه ای راه اندازی می شود
آموزش مجازی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر
مدیرعامل جدید ایران‌ایر منصوب شد
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ فرنگی کاران از فردا به مصاف حریفان می‌روند
نشان خدمت برای فراگیران درجه‌داری فراجا در اراک
پیش بینی وقوع مه، غبار صبحگاهی و کاهش دما در خوزستان
مصاف ایران و برزیل در یک چهارم نهایی
اعطای پروانه بهره‌برداری به نخستین شهرک مسکونی دولتی کشور
تأکید فرماندار ماکو بر بازنگری فوری زیرساخت‌های جاده‌ای در پی افزایش تصادفات
الحاق ۸۷۴۰ هکتار از اراضی استان یزد برای طرح‌های مسکن
لطافت برف و باران در هوای آذربایجان شرقی
ساماندهی ۱۰ هزار و ۲۶۰ متقاضی جوانی جمعیت و تک واریزی در زنجان
فعالیت ۱۶۰ هزار خادم رضوی در کشور
امحای ۲۵۱ دستگاه ماینر غیرمجاز در انبار‌های اموال تملیکی آذربایجان غربی
کاهش تصادفات معطل تکمیل طرح
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد  (۲ نظر)
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان  (۱ نظر)
تولد نهمین فرزند سرگرد یزدی  (۱ نظر)
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
پیش بینی بارش باران و رگبار در استان تهران  (۱ نظر)
پرداخت وام برای جایگزینی موتورسیکلت‌های فرسوده در یزد  (۱ نظر)
آموزش مجازی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر  (۱ نظر)
برای جوانان هر کاری انجام می‌دهیم تا با امید زندگی کنند  (۱ نظر)
کشاورزی محوری، خط‌مشی اصلی دولت  (۱ نظر)
افزایش فشار نظامی آمریکا بر ونزوئلا با هدفی مبهم  (۱ نظر)
تشدید فعالیت سامانه بارشی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
رئیس‌جمهور ونزوئلا فرمان بسیج ملی صادر کرد  (۱ نظر)
معامله ۵۹۰ کیلوگرم زعفران در بورس کالا در هفته پایانی آبان  (۱ نظر)
وعده افزایش ۵۰ درصدی حقوق و درآمدزایی برای دانشجویان PhD  (۱ نظر)
حفاری‌های جدید در زیر و اطراف مسجدالاقصی  (۱ نظر)